Projekt vrijedan više od 900.000 eura

U Vukovaru otvoren najmoderniji poduzetnički inkubator

Izvor: www.vukovar.hr

Poduzetnici u Vukovaru odsad će imati priliku razvijati svoje poduzetničke vještine i započinjati posao u jednom od najmoderniji poduzetničkih inkubatora u Hrvatskoj.

Rezultat je to provođenja EU projekta „BIC – PODUZETNIČKI INKUBATOR VUKOVAR" kojem je cilj omogućavanje bržeg razvoja poduzetništva na području grada Vukovara te otvaranje novih radnih mjesta. Ukupna vrijednost projekta je 909.711,40 eura, od kojih je EU sufinanciranje 726.586,50 eura (79,87%).

Projektom je izgrađen i opremljen inovativni Poduzetnički inkubator koji pruža prostor i usluge malim i srednjim start-up poduzećima u svrhu poticanja njihovog rasta i razvoja te povećanja mogućnosti zapošljavanja u gradu Vukovaru. Objekt ima novu multifunkcionalnu konferencijsku dvoranu, ured za upravu, čajnu kuhinju i portirnicu.

„Provedba projekta trajala je 20 mjeseci te smo kroz njega uspješno proveli sve predviđene aktivnosti. Zgrada Poduzetničkog inkubatora sadrži pred-inkubacijski prostor sa 10 radnih mjesta, coworking prostor, 10 poslovnih prostora za poduzetnike početnike koji su opremljeni suvremenom opremom, laboratorij za ispitivanje obnovljivih izvora energije – sunce, vjetar i vodik koji je novitet, a možemo se pohvaliti da je najsuvremeniji na području do grada Zagreba“  pojasnio je voditelj projekta Dragan Njegić.

Ovisno o fazi razvoja poduzeća, inkubator stanarima i korisnicima nudi cjelovit paket usluga: subvencionirani zakup poslovnog prostora, usluge virtualnog inkubatora, usluge korištenja zajedničkih prostorija, besplatan Internet, besplatno savjetovanje i mentorstvo, besplatno korištenje prezentacijske opreme, telefaksa, kopirnog uređaja, besplatan parking, besplatna tehnička zaštita poslovnog prostora; video nadzor, protupožarnu zaštitu, protuprovalnu zaštiu, besplatan uredski namještaj, besplatne edukacije, organiziranje stručnih seminara po subvencioniranoj cijeni te korištenje laboratorija za ispitivanje obnovljivih izvora energije.

Poduzetnički inkubator dio je kompleksa Poslovno-inovacijskog centra BIC-Vukovar, koji u svom sastavu osim Poduzetničkog inkubatora ima još tri centra: Proizvodni centar, Centar inovativnog poduzetništva i Edukacijski centar, ukupne površine 9 700 m2. Realizacija ovog projekta je u tijeku, a planirani završetak je listopad ove godine, za što je odobreno 18.069.316,77 kn bespovratnih EU sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Razvojem ovakve infrastrukture omogućava se brži razvoj poduzetništva na području grada Vukovara, otvaranje novih radnih mjesta, stvaranje novih tvrtki i rast konkurentnih poduzeća te se time doprinosi mijenjanju nepovoljne strukture gospodarstva Vukovara kao i revitalizaciji i regionalnom razvoju istočne Hrvatske.

„Na početku je mladim poduzetnicima uvijek problem nedostatak prostora, visoke režije i slično, a na ovaj način im se pomaže i u tom smjeru. U poduzetničkom inkubatoru će steći neophodno iskustvo i znanje te će tvrtka stati na noge, a kada postane stabilna izlazi iz inkubatora i odlazi u dalji normalan ciklus poslovanja", rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Prve stanare inkubator bi trebao dobiti sredinom ožujka.