U Zadru dodijeljeni ključevi socijalnih POS stanova

U petak, 2. rujna 2016. u Zadru je održana svečana dodjela ključeva korisnicima socijalnih stanova izgrađenih po modelu programa POS-a. Zgrada sa 73 stana izgrađena je u ulici Ive Mašine, Mjesni odbor Crvene kuće. Ova je zgrada do sada prvi i vrlo dobar primjer suradnje Države i Grada u gradnji socijalnih stanova po modelu Programa POS-a. Radovi su završeni u roku i kvalitetno zahvaljujući dobroj suradnji svih dionika u projektu. Zgradu je gradila Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama po zahtjevu i za potrebe Grada Zadra.

 

Nakon blagoslova župnika, ključeve stanova novim su korisnicima dodijelili ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević i gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta. Prije dodjele ključeva ministar je Kuščević čestitao Gradu Zadru na hvalevrijednom projektu koji pokazuje da Grad skrbi o svojim stanovnicima a čestitao je i novim stanarima što su na ovaj vrlo kvalitetan način riješili svoje stambeno pitanje. „Za demografski je razvoj Hrvatske najvažnije ljudima osigurati mjesto za život i stabilno radno mjesto. Hrvatska se mora ravnomjerno razvijati. Prioritet nam mora biti zaustavljanje iseljavanja naših ljudi iz svih krajeva a posebno aktivni moramo biti u jačanju manje razvijenih krajeva. Stoga mi je posebno drago što su u pripremi, osim još jednog projekta POS-a u gradu Zadru i projekt POS-a u općini Poličnik.“ rekao je ministar Kuščević. Najavio je, na kraju, da je za novu Vladu spreman Zakon o subvencioniranju kamata na stambene kredite koji ima demografsku notu i bit će od velike pomoći našim sugrađanima koji još nisu riješili svoje stambeno pitanje da ga uspješno riješe. Koliko je taj model bio dobar najbolje pokazuju njegovi rezultati iz 2011. kada ga je tadašnja HDZ-ova Vlada uvela. Na žalost Kukuriku koalicija nije taj model htjela nastaviti. Nova će ga HDZ-ova Vlada ponovo uvesti, ovoga puta s dodatnim populacijskim mjerama. 

 

U sklopu Programa POS-a od početka njegovog provođenja izgrađena su na području grada Zadra 363 stana a u pripremi je izgradnja novih POS-ovih stanova. Grad Zadar je pripremio listu prvenstva i trenutno se rješavaju pitanja vezana za lokaciju.

 

Na području cijele Hrvatske u sklopu programa POS-a gradi se trenutno 10 građevina a u pripremi je gradnja na novih 19 lokacija.

 

Svečanosti su uz ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević i gradonačelnika grada Zadra Božidara Kalmetu nazočili i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Goran Bradić, predsjednik Gradskog vijeća Živko Kolega te  predstavnici Povjerenstva za dodjelu socijalnih stanova. (Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja)