Dvostruke naknade za bebe, jeftiniji vrtići i 6 mil. kuna za investicije - Starčevićev proračun ponovo ide pred Gradsko vijeće

Kao što je poznato, grad Gospić trenutno se nalazi u fazi privremenog financiranja – gradski proračun na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća održanoj 30. prosinca nije dobio potporu, iako ga je gradonačelnik Karlo Starčević predstavio kao razvojnog i socijalno osjetljivog. Odmah na početku nove, 2018. godine u gradu su se odlučili na novost te pozvali sve zainteresirane na uključivanje u Javnu raspravu o Prijedlogu Proračuna Grada Gospića za 2018. godinu te Projekcija za 2019. i 2020.godinu.

Tako bi uskoro, nakon samog savjetovanja s građanima te održanom javnom raspravom (tribinom) najavljenom za kraj ovog tjedna, konačni prijedlog proračuna trebao u cijelosti biti predstavljen. Nakon toga, proračun za 2018. godinu grada Gospića trebao bi se ponovo naći pred Gradskim vijećem, no kada će to biti ostaje na odluci samog predsjednika Vijeća. Trenutno je na snazi odluka o privremenom financiranju koja najduže može trajati prva tri mjeseca proračunske godine, unutar kojih se proračun – na ovaj ili onaj način – mora donijeti. U suprotnom, slijedi razrješenje gradonačelnika i njegovih zamjenika (ako proračun ne bude donesen zato što ga gradonačelnik nije predložio Gradskom vijeću ili ga je povukao prije glasovanja o proračunu u cjelini te nije predložio novi prijedlog proračuna u roku koji omogućuje njegovo donošenje) ili raspuštanje Gradskog vijeća (ako gradonačelnik predloži proračun do 31. ožujka, a Gradsko ga vijeće bez amandmana odbije).

Iz grada poručuju kako interes za uključivanjem u javnu raspravu i nije bio prevelik – dva konkretna prijedloga pristigla su na njihovu adresu, no nadaju se kako će upravo na tribini, odnosno javnom predstavljanju proračuna za 2018. godinu biti iskazan veći interes. Unatoč tome, podrške potpore i pohvale građana u vezi samog prijedloga proračuna bile su vrlo česte, rekla nam je zamjenica gradonačelnika Kristina Prša.

Ranije, gradonačelnik Starčević priopćenjem je istaknuo kako je proračun od oko 74 milijuna kuna razvojan i socijalno osjetljiv (koliko to može biti, prvenstveno zbog 80 posto unaprijed određenih proračunskih potreba), a ponajviše je to vidljivo iz predloženih mjera za pomoć nezaposlenim osobama osiguran (za što bi bilo osigurano 160 tisuća kuna), povećanih sredstava za obnovu te izgradnju dječjih vrtića, subvencija poljoprivrednicima i poduzetnicima, kao i jednokratnih pomoći roditeljima koji bi, umjesto sadašnjih tisuću kuna, za prvo dijete ostvarivali pravo na 2 tisuće kuna pomoći. Također, najavljen je pravedniji i socijalno osjetljiviji sustav plaćanja dječjeg vrtića gdje će roditelji boljeg imovinskog stanja plaćati veću cijenu smještaja dok će roditelji slabijeg imovinskog stanja plaćati manju cijenu. U svakom slučaju, novo organizirani sustav dječjih vrtića rezultirao bi smanjenjem cijena smještaja djece u vrtiću, i to svim korisnicima.

Treba istaknuti i najavljeno planiranje investicijskih izdvajanja u iznosu od 6 milijuna kuna, a osigurana su i sredstva za sufinanciranje EU projekta među kojima su: energetska obnova OŠ dr. Franje Tuđmana Lički Osik, revitalizacija park šume Jasikovac, izgradnja nogostupa do OŠ dr. Jure Turića, izrada studije razvoja širokopojasnog interneta, uvođenje e-računa, projekt „Odškrinimo vrata zapošljavanju“, izrada projektne dokumentacije rekonstrukcije KIC Lički Osik, sanacija krovišta zgrade i JVP Gospić, itd., kao i projekti „Korak do jednakosti“(pomoćnici u nastavi), poticanje izvrsnosti u srednjoškolskom obrazovanju, U zagrljaju zdrave prehrane 2, itd. Gradonačelnik Starčević ističe kako su u novom proračunu predviđene i znatne uštede, prvenstveno zbog novog načina upravljanja gradom, a kao primjer navodi održavanje voznog parka (koji je do sada iznosio oko 400 tisuća kuna, dok je sada predviđeno svega 140 tisuća kuna).

Iako je oporba u Gradskom vijeću predvođena Petrom Krmpotićem (HDZ-HSS-HSP AS) nakon posljednje održane sjednice objasnila kako se proračun može smatrati lošim i amandmanima nepopravljivim, uskoro ćemo vidjeti je li u Gospiću moguća suradnja za dobrobit građana, tj. hoće li doći do dogovora oko proračuna za 2018. godinu, ili će Gospić biti prvi grad koji će ići na prijevremene izbore.

 (gradonačelnik.hr)