Umag: 500 tisuća kuna za sufinanciranje prijevoza srednjoškolcima

Grad Umag će i ove godine nastaviti sufinancirati prijevoz svojim srednjoškolcima. Naime, Grad Umag nije osnivač srednje škole, već je Istarska županija. No, Grad Umag će nadstandardno u vidu raznih potpora i nagrada, nastaviti s pružanjem podrške srednjoškolcima koji se školuju u drugim jedinicama lokalnih samouprava.

Grad Umag je tako izdvojio 500 tisuća kuna iz ovogodišnjeg proračuna za sufinanciranje prijevoza, a obuhvaćena je cijelokupna populacija srednjoškolaca, kojih je trenutno više od 400. Na temelju Odluka Vlade RH za sufinanciranje troškova prijevoza učenika srednjih škola stvarni udio sufinanciranja iznosi u prosjeku 60%, u odnosu na puni iznos mjesečne karte, a u preostalom dijelu do punog iznosa sudjeluju Grad Umag i roditelji. Osim što će prijevoz biti sufinanciran učenicima koji se školuju na području Grada, troškovi prijevoza će se smanjiti i srednjoškolcima, s prebivalištem u Umagu, koji pohađaju druge srednje škole na području Hrvatske, a obje kategorije učenika ostvarit će pravo na sufinanciranje troškova prijevoza u mjesečnom iznosu do 400 kuna.

Sufinanciranje troškova prijevoza nije jedino izdvajanje za srednjoškolce pa tako oni slabijeg imovinskoh stanja dobivaju mjesečnu novčanu potporu u iznosu od 500 kuna, svake se godine novčano nagrađuje izvrsnost učenika, a dodjeljuju se i stipendije. Za studentske stipendije je ove godine izdvojeno 390 tisuća kuna, a radi se o ukupno 39 stipendija. (Gradonačelnik.hr/J.L.)