Umag: 811 tisuća kuna za osposobljavanje i edukacije žena i mladih

Pučko otvoreno učilište „Ante Babić“ Umag započelo je s provedbom novog projekta financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda - Operativni program: Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.   „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja - faza III“.

Učilište Umag  svojim ILUS projektom (Innovative Local Unemployment Solution /Inovativnarješenja lokalne nezaposlenosti) želi doprinijeti provedbi Strategije razvoja ljudskih potencijala Istarske županije kroz razvoj i realizaciju novih programa osposobljavanja iz područja obrazovnog sektora ugostiteljstva i turizma putem edukacije budućih barmena i sobarica. U kreiranje i realizaciju programa, s ciljem izrade čim kvalitetnijih ishoda učenja, uključit će se Udruga konobara i barmena Hrvatske, a programe će mentorirati stručnjaci iz realnog sektora.

Osposobljavanje će besplatno pohađati ciljane skupine nezaposlenih, mladi u dobi od 15 do 29 godina i žene svih dobnih skupina.  

Osim stručnih kompetencija kroz programe će se jačati i njihove jezične kompetencije na stranim jezicima po vlastitom izboru te će polaznici besplatno pohađati cikluse radionica za uspješno planiranje karijere.

Ovim projektom stvoriti će prostorni i tehnički uvjeti u POU Umag koji će omogućiti održivost programa, uz mogućnost izvođenja i drugih programa osposobljavanja za kojim postoji potreba u sektoru ugostiteljstva i turizma.

ILUS projekt vrijedan je 811.873,32 kn bespovratnih sredstava, a Ugovor je potpisala v.d. ravnateljica Tatjana Vujić 26. 03. 2019. godine, na konferenciji „Zaposli se u Hrvatskoj“ koju je organiziralo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Ugovor su uručili resorni ministar mr.sc. Marko Pavić i ravnatelj HZZ Ante Lončar. (Grad Umag)