Umag: Besplatna edukacija iz programiranja i robotike za učenike i predškolce

U sklopu projekta 'In.Code', u Umagu u veljači počinju besplatne radionice programiranja i robotike za djecu od šest do 14 godina. U radionicama će sudjelovati 40-ak učenika umaških osnovnih škola, a edukacija će biti omogućena i za jednu skupinu predškolaca, donosi TV Istra.

Nositelj projekta je Udruga Zid, uz potporu umaškog pučkog učilišta i lokalne samouprave. Cilj programa je, ističu iz Udruge Zid, ponuditi djeci programe edukacije s područja programiranja kojeg nema u našem obrazovnom sustavu.

'Na žalost, naš obrazovni sustav ne prepoznaju informatiku kao nešto što je jako bitno, ona je samo izborni predmet, i moguće je da učenici prođu cijelo školovanje bez ijednog sata informatike', komentira pročelnik odjela za društvene djelatnosti Grada Umaga Slaviša Šmalc. Grad je zato, navodi, podržao ovaj projekt čija je vrijednost oko 100 tisuća kuna. Grad je u početnoj fazi izdvojio sredstva za kupnju dijela računala, dio je financiran od Ministarstva znanosti, te 50 posto za sredstava za financiranje provođenja programa. Za nastavak projekta će se osigurati nova sredstva.

Program predviđa i radionice za roditelje na temu važnosti i mogućnosti internetske komunikacije, te kako zaštititi djecu prilikom korištenja internetskih sadržaja.

Program će trajati 35 školskih sata učenja procesa programiranja, za polaznike će se organizirati i nekoliko izleta, odnosno posjeta najpoznatijim hrvatskim start-upovima. Uz edukaciju, polaznici ovog programa moći će izraditi vlastitu igricu ili interaktivnu priču, donosi TV Istra. (Izvor: TV Istra)