Umag ostvario uspješnu sezonu - u prvih osam mjeseci ostvareno 1,5% više dolazaka

Grad Umag ove je godine u prvih osam mjeseci ostvario 427.000 dolazaka, što je 4,5% više, te 2.349.000 noćenja,  odnosno 1,5% više u usporedbi s istim razdobljem protekle godine. Prvih par dana rujna zabilježilo je također porast u odnosu na lani, a obzirom na najave, očekuje se da će ova godina zvaršiti i kako je planirano, s plusom od 1-2%.

Ovaj je rezultat proizašao iz niza faktora, među kojima su sustavno ulaganje u turističke kapacitete, ulaganje u infrastrukturu, plaže i parkove, a ponudu su obogatile i brojne manifestacije koje su se tijekom ljeta gotovo svaki dan održavale u Umagu. „Umagično ljeto“ ponudilo je tri programa, za sve ukuse i generacije, i to „Umag(o) summer“, „Umag(o) classica“ i „Umag(o) ethno, jazz & blues“. Tako je Umag i ove godine ugostio brojne vrsne izvođače. U okviru Umag(o) summer bila su tu 3 Tenora, The Frajle, Đani Stipaničev, Mina e Celentano Tribute Band, Griff&ZuccheroCelebration Band te Opća opasnost, a publici su se predstavili i domaći Istravaganti, Lungomare, Pop Gunz-i, ScreamingWheels, „Naša sloga“ Babići te mnogi gostujući izvođači kao Sutton Youth Concert Band, Limena glazba Vižinada, Ansambl harmonika Anantango te SO-Do El Sistema. U parku LucianaDelbianca brojnu su publiku oduševili AtmaMundiAnsable, BornaŠercar'sJazzianaCroatica, Etno skupina Šćike te Tomislav Goluban trio, a koji su nastupili u okviru „Umag(o) ethno, jazz & blues“. „Umag(o) classica“ je pak nudila repertoar za ljubitelje klasične glazbe te je ugostila Quartetto di Venezia, Zagrebački komorni orkestar&Fedotov, EnsambleCroazzolaConcertante, Ana&Viktor Vidović, Harlequin Art Collective te Ansambl Misenscene.

Amfiteatar parka Humagumi ovog je ljeta predstavljao pozornicu Ljetnog kina, koji je jednom tjedno nudio raznovrsne filmove, od '20.-tih godina, kao što je Mališan Charlija Chaplina, pa sve do aktualnih velikih hitova poput „BohemianRaphsody“. Za ljubitelje kulture, ovo je ljeto MMC galerija Grada Umaga bila domaćin izložbi vrhunskih umjetnika Đanija Celije i Nikoline Ivezić. Većina navedenih manifestacija bila je potpuno besplatna, čime su Grad Umag, Ustanova Festum iTuristička zajednica kreirali dodanu vrijednost cjelokupne umaške ponude te podigli kvalitetu zabavnog i kulturnog života u gradu.

Pored navedenih manifestacija, turistički je promet doživio rekord i zahvaljujući segmentu sporta. Umag, kao Europski grad sporta 2018., destinacija s izvanrednom sportskom infrastrukturom, bio je i mjesto održavanja priprema brojnih svjetskih klubova i reprezentacija. K tome, doprinos je bio i samih sportskih manifestacija koje su se tijekom godine održavale u Umagu, kao što su ATP Croatia Open, serija nogometnih turnira za mlađe uzraste – Umag Trophy, Istarsko proljeće, Trofej Umag, WKF Premijer karate kamp za mlade, Prvenstvo Hrvatske u odbojci na pijesku, a tek slijede i ITF GMP Tennis Cup,  ChampionsBowl–juniorsko svjetsko prvenstvo u tenisu, Svjetsko prvenstvo za veterane u tenisu i IstriaGranfondo. Od većih manifestacija drugog tipa, valja naglasiti najjače izdanjeSea Star Festivala koji je predstavljao svojevrsni početak pojačane turističke sezone.

Unatoč najavama lošijih turističkih rezultata, Umag se ne može požaliti. Dobri rezultati svakako su pokazatelj kako je ponuda u Umagu sve zanimljivija, bogatija i raznovrsnija. 

"Zajednički timski rad, sustavno planiranje, trud i zalaganje svih dionika umaškog turizma, recept su uspjeha našega grada u okviru turističkog prometa. Ponosan član top 5 destinacija u Hrvatskoj svake godine bilježi nove rekorde, a svaki je rekord motivacija za naredni", poručili su iz Grada. (Grad Umag)