Primjer racionalnog upravljanja

Kutina uštedjela 800 tisuća kuna na struji i ulaže u energetsku obnovu škola

Postupak objedinjene nabave za sve korisnike u gradskom sustavu donio je još jednu vrlo značajnu uštedu i osigurao je Gradu Kutini vrlo važan udio u energetskoj obnovi školskih objekata, javljaju iz Ureda gradonačelnika Andrije Rudića.

'Izborom novog dobavljača električne energije u postupku objedinjene javne nabave u odnosu na godinu prije donijet će godišnju uštedu od 800.000 kuna. Nakon što je promišljenim pristupom poslovanju i smanjenju troškova prije samo desetak dana došla dobra vijest o uštedi oko 500.000 kuna na troškovima plina, ovo je samo još jedna potvrda da je strateška odluka Gradonačelnika Andrije Rudića o transparentnijem i racionalnijem pristupu upravljanju bila dobra odluka.
Racionalizacija i promišljenije poslovanje te smanjenje troškova energenata u Gradu Kutini osigurali su čak 1,3 milijuna kuna s kojima se kreće u energetsku obnovu dječjeg vrtića Neven i spremno očekuje odluku Ministarstva graditeljstva o financiranju energetske obnove OŠ Vladimira Vidrića. Sav novac koji će se ove godine uštedjeti na troškovima plina u Gradu i gradskim ustanovama bit će usmjeren na energetsku obnovu i nadogradnju dječjeg vrtića Neven, a uštede na električnoj energiji bit će usmjerene na obnovu OŠ Vladimira Vidrića.

Gradonačelnik Rudić naglasio je: „Izuzetno sam sretan jer ćemo djeci i mladima, ali i njihovim roditeljima i ovim projektima pokazati da su upravo oni prioritet rada i djelovanja ove gradske uprave. Očekivao sam uštede objedinjenom nabavom, ali ovako dobri rezultati iznenadili su me vrlo pozitivno. Ovo je primjer što se može postići samo racionalnijom raspodjelom troškova. U protekle dvije godine smo išli do takvih detalja da smo na printanju uspjeli uštedjeti na godišnjoj razini oko 60.000 kuna, dakle na nečemu što se ne smatra velikim troškom. Ali mi znamo da je takvih malih troškova puno i ako na svakome pomalo uštedimo onda vrijedi ona Lovrakova – kad se mnogo malih složi tad se snaga sto put množi. I sve te uštede idu u projekte kojima pokušavamo poboljšati život djece i mladih u našoj Kutini.“

Gradska uprava Grada Kutine odluku o objedinjavanju nabave je donijela još 2014. godine. Priprema objedinjenih postupaka javne nabave bila je temeljita, a rezultirala je ostvarenjem najvažnijeg cilja - uštede na redovnim troškovima koji se pojavljuju u poslovanju gradske uprave i gradskih ustanova i škola. To u potpunosti dokazuje ušteda od 1,3 milijuna kuna godišnje na troškovima plina i struje koje će se zahvaljujući ovim postupcima postizati ove i narednih godina.'