INTERVJU Jasenka Auguštan Pentek, gradonačelnica Zlatara

Uz jačanje gospodarstva, ključna su nam briga djeca i mladi

Financijska slika Grada je sve bolja, pa planiramo dodatne poticaje poduzetnicima jer nam je ključni cilj jakim gospodarstvom i poduzetništvom zadržati mlade, ističe gradonačelnica Zlatara

Jasenka Auguštan Pentek na prošlim je izborima izabrana za gradonačelnicu Grada Zlatara, u kojemu je u prethodnom mandatu obnašala dužnost zamjenice gradonačelnika, pa je itekako dobro znala što u Gradu treba mijenjati, a koje dobre prakse samo nastaviti i dalje razvijati. O ključnim projektima s kojima je započela svoj mandat, te planovima za naredne tri godine ispričala je u intervjuu za gradonačelnik.hr.

Gđo Auguštan Pentek, prošlo je nešto više od godine dana Vašeg prvog gradonačelničkog mandata u Zlataru. Kako biste je ocijenili, jeste li zadovoljni svojim rezultatima u protekloj godini i jeste li realizirali sve što ste planirali?

- Više bih voljela da o mom radu govore moji sugrađani. Pomalo je nezahvalno sama sebi davati ocjene za rad, ali svejedno mislim da stanovnici Zlatara mogu biti zadovoljni, prvenstveno mojom predanošću i angažmanom. Mislim da radimo na rješavanju svih ključnih problema koje grad ima te da je Zlatar u ovih godinu dana postao još ljepše mjesto za život.

Koje biste projekte i mjere, od svega napravljenoga, istaknuli kao najvažnije i najznačajnije za Grad Zlatar?

- Dovršena je obnova državne ceste D 29 koja prolazi središtem Zlatara. Uređeni su kružni tokovi i formiran je gradski trg. Radimo na izdavanju građevinske dozvole za njegovo konačno uređenje, ali već sad s novim detaljima – poput gradskog sata, pametne klupe, oglasnog stupa i biciklističkog odmorišta – izgleda u najmanju ruku osvježeno. Ovaj kolovoz su nastavljeni radovi na našoj Sokolani. To je naša festivalska dvorana, središte kulturnog života grada te trenutno najveći investicijski projekt. U sanaciju i dogradnju ovog spomenika kulture iz 1910. godine dosad je uloženo preko 8 milijuna kuna, od čega je veliku većinu sredstava osiguralo Ministarstvo kulture. Sad je otprilike završeno 70% građevinskih radova. U tijeku je i uređenje gradskog parka, a u proteklom su razdoblju pokrenuti i dovršeni brojni komunalni radovi. Kontinuirano radimo na asfaltiranju cesta, sanirali smo 6 mostova i odrone, postavili rasvjetu u nekoliko gradskih naselja te izgradili pet vodovodnih mreža gdje ih nažalost nije bilo. Radimo na velikom projektu rekonstrukcije i dogradnje rasvjetnih tijela. Izradili smo projektne dokumentacije za nove investicije i to od sanacije klizišta, izgradnje nogostupa, nerazvrstanih cesta, dječjih igrališta i vježbališta na otvorenom i mnoge druge. Ove godine puno smo uložili u izradu projektnih dokumentacija kako bi bili spremni na povlačenje sredstava iz Ministarstava i EU fondova. Sve u svemu, bilo je ovo iznimno dinamično razdoblje.

Ovo je Vaš prvi gradonačelnički mandat, no na čelu Zlatara ste već godinama kao zamjenica gradonačelnika, pa ste tako preuzeli Grad kojim ste već ionako upravljali. Kako Vam je 'sjela' ta promjena, koji su bili najveći izazovi nakon preuzimanja funkcije?

- Iako sam i ranije kao zamjenica bila snažno uključena u operativu, razlike svakako postoje. Moji sugrađani me više prepoznaju na ulici i više mi komuniciraju svoje probleme. Možda u tome prepoznajem najveći izazov. Mali smo grad, s ograničenim sredstvima i nije uvijek lako izaći u susret i riješiti problem, ali nastojim svakome pomoći koliko mogu i koliko mi to trenutne ovlasti dozvoljavaju.

Grad Zlatar po našim je istraživanjima, a temeljem podataka HZZ-a i HZMO-a, jedan od gradova s najvećim smanjenjem broja nezaposlenih u posljednjih nekoliko godina. Je li to dobra vijest ili loša, odnosno je li tu riječ o rastu zapošljavanja ili iseljavanju?

- Zlatar nije izoliran od trendova koji vladaju u Hrvatskoj, ali ako se promatraju konkretne brojke, iz naše županije se ljudi uvjerljivo najmanje iseljavaju u državi. Mislim da je ovdje ipak riječ o pozitivnoj vijesti. Naš kraj je poznat po marljivim i radišnim ljudima. Zadnjih godina primjetan je rast malog i srednjeg poduzetništva te obrtništva. Kao gradonačelnica ću učiniti sve da taj val sve više raste i traje, a vjerujem da ćemo onda ne samo zadržavati mlade, već i biti grad koji privlači nove doseljenike.

Na koji način i kojim mjerama Grad Zlatar potiče poduzetništvo, a samim time i otvaranje novih radnih mjesta i koliko ste zadovoljni rezultatima, odnosno gospodarskom slikom grada?

- Kao što sam naglasila, unatoč crnim scenarijima o kojima slušamo s nacionalne razine, statistike pokazuju kako je u našem kraju gospodarska aktivnost u porastu. Napomenula sam već da smo po karakteru marljivi i strpljivi ljudi, a to se kad-tad mora isplatiti. Tako je da gospodarska slika grada ipak nešto bolja nego prethodnih godina. Trenutno u suradnji s KZŽ subvencioniramo kamate na poduzetničke kredite. Budući da možemo reći kako se posljednje vrijeme financijska slika Grada popravlja, tako ćemo u sljedećim godinama uvesti još neke dodatne mjere kojima bi potaknuli poduzetnike.

Kakva je demografska situacija u gradu i kojim mjerama se borite protiv negativnih trendova koji prevladavaju u čitavoj zemlji?

- O djeci i mladima vodimo posebnu brigu. Nažalost, od države mlade obitelji nemaju gotovo ništa. S nacionalne razine slušamo o važnosti problema demografije, ali sve ostaje na praznoj priči. Gradovi su ti koji jedini izravno pomažu obiteljima, a mislim da smo mi u Zlataru među vodećima u zemlji. U proteklih godinu dana smo značajno povećali naknadu za novorođenu djecu. Subvencija za dijete iznosi 2000 kn i progresivno raste, ovisno o broju djece u obitelji, do čak 20.000 kuna. Sufinanciramo poslovanje vrtića čak do 70%, kao i 50% ekonomske cijene za djecu koja su zbog popunjenosti zlatarskog upisana u druge vrtiće. Rješavamo i problem popunjenosti vrtića, otkupili smo zemljište za njegovu dogradnju i pokrenuli i izradili projektnu dokumentaciju. Projekt dogradnje vrtića prijavili smo početkom kolovoza na podmjeru 7.4. Sufinanciramo prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola, kao i nabavu udžbenika te troškove školske kuhinje za učenike slabijeg imovinskog stanja. Stipendiramo učenike i studente pa su tako u prošloj akademskoj/školskoj godini svi koji su ispunjavali uvjete i imali kompletnu natječajnu dokumentaciju i dobili stipendiju. Uz izravnu financijsku pomoć, vodimo računa i o malim stvarima koje su više znak pažnje, ali opet pokazuju povezanost koju mještani Zlatara imaju sa svojim gradom. Primjerice, za Nikolinje već tradicionalno prigodnim poklonima razveselimo sve polaznike Dječjeg vrtića, predškole i nižih razreda osnovne. Nadam se da ćemo ove godine biti prisiljeni potrošiti više i kupiti više poklona, jer to bi bio značilo da je u našim vrtićima i školama više djece.

Koliko ste uspješni u korištenju EU fondova i koji su najvažniji EU projekti koje ste dosada realizirali?

- Mali gradovi nemaju alternativu, ako žele razvojni skok moraju pripremati projekte i aplicirati na sve fondove koji se nude, županijske, nacionalne i europske. Grad Zlatar radi upravo to. Europski novac smo dobili za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju dječjeg vrtića Uzdanica (150.000 kn), a projekt cjelokupne rekonstrukcije smo također prijavili na fondove EU. Ukupna vrijednost projekta je preko 9 milijuna kuna. To nam je jedan od prioriteta jer Zlatar nažalost nema dovoljne kapacitete za smještaj djece i bilježimo dugu listu čekanja. Rekonstrukcijom će se kapacitet vrtića povećati na 120, a zaposlit ćemo i dodatne ljude.

Uspjeli smo osigurati i najviši mogući iznos potpore za uređenje nerazvrstanih cesta. Dobili smo nešto manje od milijun kuna i uredit ćemo dionicu Donja Batina–Zlatar Bistrica. Iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a posredno preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, osigurali smo i spremnike za otpad vrijedne preko 1,1 milijun kuna, a dodatnih pola milijuna kuna dobili smo za informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom. Izborili smo se također za 130.000 kuna kojima ćemo napraviti Strategiju razvoja poljoprivrede na području grada, kao i za zapošljavanje 55 žena kroz program "ZAŽELI“. U tijeku je i izrada projekta za modernizaciju i dogradnju sustava javne rasvjete na području grada, kojeg planiramo prijaviti na program kreditiranja Hrvatske banke za obnovu i razvoj 'ESIF kredit za javnu rasvjetu'.

Imate li dodatne projekte financirane iz drugih izvora?

- Da, uspješno surađujemo sa županijom. Tako su krajem srpnja radovi na rekonstrukciji mjesnih vodovodnih mreža. Ukupno su vrijedni otprilike 230.000 kuna, a županija nam pomaže s nešto više od 76.000 kuna. Obnavljamo i dječje igralište u Parku hrvatske mladeži. Radovi su ukupno vrijedni gotovo milijun kuna, a kod Ministarstva za demografiju smo se izborili za nešto više od pola od tog iznosa. Preko MUP-ovog natječaja 'Sigurnost u prometu' dobili smo više od milijun kuna za obnovu asfalta i novi nogostup u Riječkoj i Ulici braće Radić, a u suradnji sa Županijskom upravom za ceste obnovljena je i Martinečka ulica. Turistička zajednica je u sklopu projekta Beciklinom i pešice po zlatarskom kraju provela označavanje 60 km staza za biciklizam i nordijsko hodanje, s posebnim naglaskom na planinu Ivančicu. Nastojimo iskoristiti turistički potencijal Ivančice te zajedno s Krapinsko-zagorskom i Varaždinskom županijom i gradom Ivancem pokrenuti projekt izgradnje sportsko - rekreativnog centra. (gradonačelnik.hr)

O SDP-u: Ili ćemo se okrenuti građanima i njihovim problemima, ili nas neće biti

Dio ste inicijative mladih gradonačelnika koji su digli svoj glas za bolji SDP, što očekujete, kako vidite rasplet krize u stranci?

- Ili ćemo se svi okrenuti građanima i rješavanju svakodnevnih problema koji ih muče, ili nas neće biti. Odnosno neće biti dovoljno onih koji su još uvijek spremni dati svoje povjerenje SDP-u. Mislim da je prestalo vrijeme izgovora i trebamo se okrenuti poslu. Konkretno, mi smo u Zlataru zatekli ogromne dugove koji su gotovo onemogućili normalno funkcioniranje grada. Bili smo prvi grad u bankrotu. I dalje vraćamo kredite. No, moje sugrađane to ne zanima, niti bi ih trebalo zanimati. Povući ću paralelu s našim biračima na nacionalnoj razini. Njih ne zanimaju problemi koje imamo, stvari koje smo naslijedili, zanimaju ih rezultati. Svi u vodstvu stranke moraju čim prije početi isporučivati rezultate i predstavljati one koji na nas računaju.

SDP-ov rejting je još uvijek dvoznamenkast isključivo zahvaljujući vrijednim ljudima s terena. Lokalna politika je najveća snaga i, prema meni, jedini put koji može okrenuti. Moramo se građanima iznova dokazivati kako bi vratili njihovo povjerenje. I to pred njihovim pragom. To je recept koji primjenjujem u Zlataru i koji ću primjenjivati i dalje.

Intervju