Valpovo: U ovoj godini osigurano pola milijuna kuna za poticanje malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva

S dva posto sredstava iz proračuna, Grad Valpovo je prema našoj analizi, koja se temelji na podacima o izvršenju proračuna Ministarstva financija, deveti grad u državi po izdvojenom novcu za potpore poduzetnicima i obrtnicima u 2018. godini.

U ovogodišnjem proračunu za poticanje razvoja obrtništva te malog i srednjeg poduzetništva Grad je osigurao 500.000 kuna. Izrađen je i Program poticanja razvoja poduzetništva za razdoblje od 2019. do 2020. godine, koji je temelj za ostvarenje brojnih financijskih potpora subjektima malog gospodarstva.

- Poseban naglasak u ovome Programu dan je na mlade poduzetnike, odnosno poduzetnike početnike za pokretanje njihovih gospodarskih aktivnosti i to prvenstveno za prerađivačku djelatnost i IT sektor. Navedeni poduzetnici kroz ovu mjeru mogu ostvariti potporu za pokrivanje i do 70 % ukupno prihvatljivih troškova kao što su nabava alata, strojeva, postrojenja i opreme, kontrolnih i mjernih uređaja, zatim uređenje poslovnog prostora, nabavku računalne opreme, izradu poslovnih planova i investicijskih programa, kao i konzultantske usluge i izrada projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova EU. Uz navedenu mjeru za poduzetnike početnike, tu je i mjera za ulaganja u razvoj i unapređenje poslovanja gdje su prihvatljivi prijavitelji subjekti malog gospodarstva koji kontinuirano obavljaju djelatnost duže od dvije godine. Kroz navedenu mjeru moguće je ostvariti bespovratnu potporu do 50% ukupno prihvatljivih troškova odnosno maksimalno do 20.000 kuna. Značajno mjesto zauzima i mjera za očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta, jačanje konkurentnosti te povećanje prepoznatljivosti tradicijskih i umjetničkih obrta. Intenzitet potpore iznosi do 80% ukupno prihvatljivih troškova, a najviše do 5.000 kuna. Grad Valpovo, nadalje, subvencionira i kamatne stope za poduzetničke kredite, potiče izgradnju i razvoj poduzetničkih zona i poduzetničkih potpornih institucija te svim postojećim ili budućim poduzetnicima uz gradsku tvrtku Valpovački poduzetnički centar d.o.o. daje savjetodavne usluge i tehničku pomoć u izradi projektnih prijedloga za financiranje kroz fondove EU i druge nacionalne fondove - kaže gradonačelnik Matko Šutalo. (L.K.)