Valpovo: Grade se vrtić i Vatrogasno spremište u Ladimirevcima, odobreni su i novi projekti na obnovi prometnica

Odlične vijesti o odobrenim projektima u Valpovu na čijem je čelu gradonačelnik Matko Šutalo stigle su i prošli mjesec. Riječ je o uređenju ulica i pješačko-biciklističkih staza. A u tijeku su pak projekti energetskih obnova javnih zgrada, prenamjeni stare škole u vrtić i gradnja Vatrogasnog spremišta.

Odobreni je tako projekt Rekonstrukcije ulice Ive Lole Ribara ukupne vrijednosti 2.483.476,65 kuna. Rekonstrukcija obuhvaća sanaciju oborinskih kanala i izgradnju pješačko-biciklističke staze. 

Drugi odobreni projekt jest projekt izgradnje još jedne pješačko-biciklističke staze u ulici Matije Gupca. Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.585.223,12 kuna. Rekonstrukcija obuhvaća izgradnju biciklističko-pješačke staze u cijeloj ulici u dužini od 2,8 kilometara.

Oba projekta su financirana sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. godine u sklopu Aglomeracije Osijek. Radovi se očekuju početkom 2020.g. nakon provedbe postupaka javne nabave.

U tijeku su pak radovi na energetskoj obnovi dviju zgrada te prenamjeni škole u vrtić i izgradnji Vatrogasnog spremišta u Ladimirevcima, najvećem prigradskom naselju Grada Valpova, u kojem gradonačelnik Matko Šutalo najavljuje uskoro još niz kapitalnih projekata, a sve u cilju zadržavanja mladih obitelji.

Rekonstrukcija, dogradnja i prenamjena zgrade stare škole u područni dječji vrtić u Ladimirevcima odgovor je dugogodišnjoj potrebi i želji mještana Ladimirevaca za dječjim vrtićem u njihovom mjestu. Uskoro se očekuje i završetak radova. Prenamjenom i rekonstrukcijom zgrade stare škole u Ladimirevcima u područni dječji vrtić  dobiti će se dvije sobe dnevnog boravka s pripadajućom garderobom i sanitarnim čvorom te pomoćna kuhinja što bi moglo zadovoljiti boravak za 50-toro djece organizirane u dvije vrtićke skupine.

Osim toga, nakon završetka radova i otvaranja vrtića otvoriti će se tri radna mjesta (2 odgajateljice i 1 spremačica).

- Jedno od glavnih ciljeva grada Valpova jest otvaranje mogućnosti za novim radnim mjestima u Valpovu i okolici te je ovaj projekt izvrstan pokazatelj ostvarivanja tih ciljeva - kaže gradonačelnik.

Projekt se provodi unutar Mjere 7 “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014-2020. Intenzitet potpore iz ove Mjere je 100% prihvatljivih troškova, omjer sufinanciranja je 85% iz EU fondova,  a 15% je iz fondova RH. Ukupna vrijednost projekta iznosi 7.473.366,97 kuna.

- Otvaranje područnog odjela dječjeg vrtića Maza Valpovo u Ladimirevcima je stvarna pomoć mladim obiteljima na tom području kao i na području ostalih prigradskih naselja koja gravitiraju Ladimirevcima i aktivna mjera demografske politike koju provodi Grad Valpovo - kaže Šutalo.

Izgradnja Vatrogasnog spremišta DVD-a Ladimirevcima, najvećem prigradskom naselju Grada Valpova, vrijedna je 2,3 milijuna kuna  te se financira iz sredstava Proračuna Grada Valpova i Osječko-baranjske županije.

Navedeni projekt obuhvaća izgradnju nove zgrade koja će u prizemlju sadržavati garaže za vatrogasna vozila te spremište za vatrogasnu opremu, a na katu će se nalaziti prostorije za održavanje raznih sastanaka i drugih aktivnosti vatrogasaca sa sanitarnim čvorom. Ovlašteni izvođač radova izvršio je zidanje nosivih zidova te su betonirani vertikalni serklaži prizemlja građevine. Iskolčene su prometnice i radi se priprema za njihovu izvedbu. Radovi se izvode unutar ugovorenih rokova te je predviđeno da budu završeni početkom iduće godine.

Projekt energetske obnove zgrade NK Valpovke sufinanciran je od strane Europskog fonda  za regionalni razvoj ( EFRR), ukupna vrijednost projekta iznosi 1.852.661,88 kuna, od čega su bespovratna sredstva 1,1 milijun kuna.

Projektom je predviđena Energetska obnova i uređenje Nogometnog kluba Valpovka kroz mjere zamjena postojeće bravarije i stolarije novom energetski učinkovitom bravarijom, poboljšanje toplinskih svojstava građevnih dijelova grijanog dijela zgrade, uvođenje učinkovitog sustava grijanja i rasvjete. Cilj projekta je smanjenje potrošnje energije za 63.099,78 kWh/god, odnosno na godišnjoj razini 75,14%, te smanjenje CO2 za 71,90%.

Radovi na NK Valpovka započeli su krajem srpnja, a projekt predstavlja nastavak obnove javnih zgrada u vlasništvu Grada Valpova koji će doprinijeti razvoju sportske infrastrukture.

Energetska obnova javne zgrade NK Tomislav Šag također je sufinanciran od strane Europskog fonda  za regionalni razvoj ( EFRR) te ukupna vrijednost projekta iznosi 661.962,88 kuna. Bespovratna sredstava iznose 398.705,22 kuna. Energetskom obnovom zgrada prelazi iz energetskog razreda F u energetski razred B. Projektom je predviđena zamjena postojeće bravarije i stolarije novom energetski učinkovitom bravarijom, poboljšanje toplinskih svojstava neprozirnih građevnih dijelova grijanog dijela zgrade izvedbom nove toplinske, te novog sustava grijanja i učinkovite rasvjete. Nakon obnove smanjit će se potrošnja energije za 33.271,80 kWh/a, odnosno 78,00% na godišnjoj razini, te  CO2 za 80,01%.  Radovi su počeli u lipnju, a pripremio ga je Valpovački poduzetnički centar u suradnji s gradonačelnikom Šutalom i upravnim odjelima Grada Valpova. (L.K.)