Varaždin: Hitna na biciklima za vrijeme Špancirfesta

U Zavodu za hitnu medicinsku službu Varaždinske županije predstavljena je akcija pod nazivom „Hitna medicinska služba na biciklima“ kojom će za vrijeme trajanja festivala Špancirfest, svih deset dana, u vrijeme najvećeg broja posjetitelja u samom centru grada na pomoć onima koji to zatrebaju biti dvoje djelatnika Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije na biciklima.

Riječ je o projektu odnosno akciji "Hitna medicinska služba na biciklima" pod nazivom "Tradicija nas određuje" – Varaždin grad bicikala u sklopu koje će jedna liječnica Zavoda i tehničar, u vremenu od 16 do 20 sati, biti na usluzi posjetiteljima koji zatrebaju hitnu medicinsku pomoć. Oni su opremljeni biciklima koji neće služiti za vožnju po centru grada već služe za transport opreme koja bi mogla zatrebati u takvim situacijama.

Akciju su predstavili zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinsku službu Varaždinske županije Mladen Smoljanec.

- Do ideje su došli djelatnici Zavoda, a dobar interes pokazala je i Turistička zajednica Grada Varaždina. Tim se sastoji od medicinske sestre/tehničara i liječnika, koji će u Draškovićevoj ulici imati jednu kućicu, ali će i kružiti gradom te pružati pomoć svima koji će takvu pomoć zatrebati – istaknuo je Smoljanec dodavši kako akcija ne košta ništa jer medicinsko osoblje volontira, a bicikle su donirali sponzori.

Inače, u kućici u Draškovićevoj ulici volonteri Društva za dijabetes i volonteri Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije mjeriti će glukozu, tlak i saturaciju, a akcija ima i humanitarnu notu jer će se donacijama prikupljati sredstva za autopuls, uređaj za vanjsku masažu srca. (Grad Varaždin)