Varaždin iduća dva dana sjedište Ureda Predsjednice

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u Varaždinu je, gdje će privremeno u Županijskoj palači imati svoj Ured, kazala kako je taj grad kulturno i sveučilišno središte, ali i motor razvoja cijele Hrvatske, ne samo njezina sjeverozapada.

 

Nakon podizanja predsjedničke zastave, hrvatska Predsjednica je poručila kako će iduća dva dana iskoristiti kako bi se pobliže upoznala s potencijalima i sveukupnim položajem Grada i Županije u okviru Hrvatske. Dodala je kako je Varaždin bio važno vojno središte, kako u vrijeme osmanlijskih osvajanja, tako i u vrijeme Domovinskog rata kada su Varaždinci hrabro stali na branik Domovine. Podsjetila je i na činjenicu da je osvajanjem varaždinske vojarne bivše JNA-a omogućeno naoružavanje Hrvatske vojske, na čemu je cijela Hrvatska zahvalna Varaždinu i varaždinskim braniteljima.

"Varaždin je bio u vrijeme banske Hrvatske glavni grad i na simboličan način to vraćamo danas. Također, za nekoliko dana kada će diplomatski zbor boraviti ovdje, 17. prosinca, božićnim i novogodišnjim domjenkom obilježit ćemo tu činjenicu položaja kakav je grad Varaždin imao u povijesti Republike Hrvatske", najavila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Naglasila je kako iz Varaždinske županije, iako je među najmanjim županijama, dolazi 7 posto ukupnog izvoza, što dokazuje njen ogromni potencijal. "Činjenica velike razine zaposlenosti u Varaždinu i Županiji pokazuje kako su ogromne pretpostavke za njen daljnji razvoj", istaknula je Predsjednica.

Kao osnovni cilj privremenog izmještanja svoga ureda diljem Hrvatske označila je omogućavanje uvjeta za još bolji i ravnomjerniji razvoj cijele Hrvatske, za daljnju fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju cijele Hrvatske, što smatra putom ka snažnijem razvoju hrvatskih krajeva. Želja joj je, dodala je predsjednica Grabar-Kitarović, i omogućiti pretpostavke da mladi ostanu u Hrvatskoj, odnosno da se vrate oni koji su otišli, jer demografiju drži ključem razvoja cijele Hrvatske.

 

"Doista se veselim u sljedeća dva dana razgovorima sa svima vama, predstavnicima Grada i Županije, ali i s predstavnicima sveučilišnog i akademskog života, s poduzetnicima, ulagačima i sa svima vama građanima", poručila je u pozdravnom govoru. Izrazila je uvjerenje kako će osobno, u sinergiji s novom hrvatskom Vladom te Saborom, doprinijeti daljnjem razvoju i decentralizaciji te ujednačavanju razvoja cijele Hrvatske. (Ured Predsjednice RH)