Velika Gorica dobila pametni sustav odvoza otpada

U VG Goričanki je predstavljena organizacija sustava elektronske evidencije odvoza komunalnog otpada, pilot projekt koji se provodi u Velikoj Gorici omogućit će između ostalog i pravedniju naplatu odvoza komunalnog otpada za gorička kućanstva. Novi sustav uključuje elektronsku evidenciju odvoza otpada, zatim Smart Waste senzore za praćenje popunjenosti kontejnera za otpad i informacijsko-geolokacijski sustav Moj Otpad koji će građanima koristiti kroz aplikaciju na pametnim telefonima.

Sustav za elektronsku evidenciju je jednostavno rješenje koje omogućava naplatu usluge sakupljanja i odvoza otpada prema volumenu i broju sakupljanja ili masi. Podaci o odvozu otpada se prenose u aplikaciju u realnom vremenu te im je moguće pristupiti s bilo koje lokacije u bilo kojem trenutku.

- U vozila VG Čistoće uvodi se oprema koja je u skladu s očekivanim zakonskim promjenama koje se tiču usluge odvoza komunalnog otada, a koje nalažu da se svaki odvoz elektronski evidentira i sukladno tim podacima se izdaje račun na kraju mjeseca po broju odvoza. Podaci se bilježe putem čipa koje su na kantama i koji se očitavaju prilikom pražnjenja na kamionu što potvrđuje plava signalna lampica na vozilu- pojasnio je Borna Belak iz tvrtke Eco mobile koja je na ovom projektu radila s HT-om.

Po tome kućanstva koja će u mjesecu tri puta izvući kante za odvoz otpada neće više plaćati istu cijenu kao i kućanstva koja svaki tjedan imaju potrebu isprazniti kante s otpadom.

-Kroz ovaj pilot-projekt doći ćemo do saznanja o potrebama u komunalnom odvozu i pravedniju naplatu odvoza, svoje poslovanje ćemo prilagoditi stanju na terenu jer ćemo kroz sustav vidjeti potrebne informacije-rekao je direktor VG Čistoće Željko Galeković.

Drugi novitet u komunalnom sustavu je Smart Waste-senzori za praćenje popunjenosti kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada slati podatke u ured VG Čistoće te će djelatnici prazniti kontejnere sukladno popunjenosti. Pilot projekt je u tijeku, a trenutno su senzori na 10 kontejnera na području Grada Velike Gorice.

-Ti senzori su novitet i Gorica se tu pozicionira na prvo mjesto, podaci o popunjenosti kontejnera mogu se pratiti putem aplikacije, a korist je razlika između troškova, jer će kamioni ići na teren onda kad je stvarno potrebno pražnjenje kontejnera. Nakon nekog vremena sustav će sam predviđati koji dan bi se kontejneri trebali prazniti – rekao je Belak.
Gdje mi je najbliži kontejner za reciklažu?

Treća novost je geografski informacijski sustav (GIS) za obradu i prikaz podataka o posudama (kontejnerima) za sve vrste otpada, reciklažnim dvorištima i mobilnim reciklažnim dvorištima pod nazivom Moj otpad. Uz njega VG Čistoća će jednostavnije i kvalitetnije upravljati svojim resursima na udaljenim lokacijama, obrađuju podatke o posudama (kontejnerima), reciklažnim dvorištima i mobilnim reciklažnim dvorištima te omoguće građanima lakše pronalaženje lokacija za odlaganje otpada prema vrsti otpada i njihovoj lokaciji.

-Aplikacija se koristi u Koprivnici i u Zagrebu, interes je velik, a dobiva se točna lokacija o kontejneru, to je komunikacijski kanal i ubrzo ćemo uvesti elektronsko predviđanje odvoza komunalnog otpada-rekao je Belak, voditelj projekta.

Uz GIS idu i mobilne aplikacije za Android i iOS uređaje koje će koristiti građani kako bi lakše našli put do zelenih otoka na kojima mogu reciklirati otpad u kontejnere za odvojeno prikupljanje ili prijaviti komunalni problem.

U upravi VG Čistoće i Gradu Velikoj Gorici zadovoljni su implementacijom sustava u gradskoj tvrtki, te će i ubuduće poduzimati korake kojima potvrđuju da je Gorica Grad-prijatelj prirode.

-Zadovoljni smo da smo ovim projektom ispred vremena i sa smo napravili dobar posao, zahvaljujem se direktoru Galekoviću i suradnicima iz HT-a i trvtke Eko mobile, Moramo građanima pružiti digitalna i pametna rješenja. Za nas korisnike mobilna aplikacija je svakako korisna i pozivam građane da ih koriste i sažive s njima, kao Grad smo u dugom i velikom poslu u kojem smo napravili reciklažno dvorište, nastavljamo dalje, radit ćemo manju pretovarnu stanicu i centar za ponovnu uporabu predmeta iz otpada u reciklažnom dvorištu u Mraclinu -poručio je gradonačelnik Dražen Barišić. (Grad Velika Gorica)