Velika Gorica: Dodijeljene učeničke i studentske stipendije

Učenicima srednjih škola, učenicima u izobrazbi deficitarnih zanimanja, kao i studentima koji su za ovu školsku godinu prema uspješnosti ili socijalnom kriteriju ostvarili pravu na gradsku potporu za školovanje su u četvrtak svečano uručeni ugovori o stipendiranju.

Tridesetak stipendija za deficitarnja zanimanja te još 50 za srednjoškolce i studente uručio je gradonačelnik Dražen Barišić u pratnji zamjenika Krešimira Ačkara i suradnika, a bila je to prilika i za riječi pohvale i potpore mladima na kojima će stasati budućnost našega grada.

„Svaka stipendija je od srca darovana od Grada, financirana od gradskog proračuna i svaki onaj koji živi u našoj Velikoj Gorici zna da se na taj način novci koji se uplaćuju u proračun ulažu u nešto što je vrlo bitno. Ono što je jako bitno, od samoga rođenja, kada se dijete rodi i kada obitelj dobije prinovu, pa onda od vrtića, pa onda osnovna škola, pa onda kasnije srednje škole i fakulteti, da nakon toga svi budete zadovoljni da iz tog istog proračuna tog istog grada imate podršku, podršku koju morate osjetiti na svakome mjestu“, poručio je mladim stipendistima gradonačelnik Barišić.

 „Za učenike su stipendije svakoga mjeseca 500 kuna, za studente 1000 kuna i 500 kuna za deficitarna zanimanja. One se dodjeljuju prema socijalnom statusu i po statusu uspjeha, međutim prošle godine nismo imali dovoljno prijavljenih za socijalni status što je bilo zanimljivo tako da smo podijelili više za one s učeničkim uspjehom. U svakom slučaju dobro je nastaviti tu praksu i u budućnosti treba gledati da se financijska podrška za stipendije poveća s obzirom da smo sve veći grad i da našoj djeci i našim mladima, bili to učenici, studenti ili za deficitarna zanimanja, da im se na taj način da podrška da ostanu u našoj Velikoj Gorici“, komentirao je gradonačelnik.

Na dodjeli stipendija za deficitarna zanimanja bilo je i vodstvo Srednje strukovne škole kao i Udruženja obrtnika, a tom prigodom predsjednik udruženja Vladimir Birek naglasio je da već danas obrtništvu nedostaje kvalitetnog kadra pa i ovakva potpora doprinosi većoj brizi za buduće majstore i djelatnike u obrtničkim zanimanjima.

„Nažalost u našoj Republici Hrvatskoj danas ima jako puno deficitarnih zanimanja, ne samo u ugostiteljstvu, građevinarstvu, autoindustriji. Definitivno ih ima jako puno, ali svaka ova stipendija jako puno vrijedi i ja se ovim putem zahvaljujem Gradu koji je omogućio ovakav vid pomoći učenicima da se obrazuju za strukovna i obrtnička zanimanja i na kraju krajeva da danas sutra budu i obrtnici“, dodao je Birek.

Učenicima i studentima stipendija će se uplaćivati u mjesečnim obračunima, a iz Proračuna je u tu svrhu izdvojeno 450 tisuća kuna. 

„Ovom mjerom politike prepoznali ste naš potencijal, naš trud i naš rad te ste tim novcima uložili u nas mlade, grad, a i njegovu svijetlu budućnost“, komentirao je učenik Tin Šaban u ime stipendista. (Grad Velika Gorica)