Naglasak na očuvanju pasmine turopoljske svinje

Velika Gorica osniva edukativno proizvodni centar za poljoprivrednike

Zbog velikog interesa poljoprivrednika i zainteresiranosti brojnih institucija, Velika Gorica će pokrenuti aktivnosti za osnivanje edukativno proizvodnog centra namijenjenog poljoprivrednicima, s naglaskom na očuvanje pasmine turopoljske svinje. S tim u vezi u četvrtak je održan i inicijalni sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede. U projektu će, uz Grad Veliku Goricu, sudjelovati i Sisačko moslavačka županija, LAG Zrinska Gora Turopolje, Mreža za održivi razvoj Hrvatske, Plemenita općina turopoljska, a tražit će se i podrška Hrvatske poljoprivredne agencije, Veterinarskog instituta i Agronomskog fakulteta.

'Nama je cilj očuvanje pasmine turopoljske svinje i zaštita proizvoda. Poljoprivrednici koji se nalaze na našem području,a posebice Plemenita općina turopoljska, kao uzgajivač, iskazali su interes za jednim takvim centrom. Smatramo to vrijednim projektom i okupit ćemo zainteresirane čimbenike s kojima ćemo ga i ostvariti. Ovim projektima želimo očuvati našu baštinu, ali i pronaći gospodarski interes i ponuditi tržištu autohtone turopoljske proizvode', istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić uz napomenu kako Grad radi i na dovođenju slijednika goveda tur iz Poljske.

Primjerena lokacija za gradnju takvog centra je na području Male Bune i u vlasništvu je Republike Hrvatske, pa će prvi korak prema realizaciji značiti rješavanje imovinskih odnosa, okupljanje zainteresiranih subjekata i prikupljanje dokumentacije potrebne za prijavu za financiranje iz europskih fondova. Uz edukativni centar, plan je osnivanje proizvođačke organizacije, a potom raditi i na preradi mesa i zaštiti autohtonih proizvoda – dodao je v.d. pročelnika za poljoprivredu Tugomir Majdak.