Velika Gorica: Prošle godine za sport izdvojili preko 57 milijuna kuna

Prema našoj još jednoj analizi podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna za 2018. godinu, ovoga puta o tome koliko gradovi izdvajaju za sport, Grad Velika Gorica izdvojio se kao jedan od top 10 gradova u tome području – po stanovniku su izdvojili gotovo 736 kuna, dok je 11,63 posto prošlogodišnjeg proračuna bio rezerviran za sportaše, ulaganja u sportsku infrastrukturu te sportske udruge.

Naime, Velika Gorica je prošle godine izdvojio čak 57,2 milijuna kuna za sport i rekreaciju, a osim što potiču profesionalne sportaše, koncentrirali su se i na poticanje sporta u školama te na sport za osobe s invaliditetom. Uz to, grade i fitness parkove, koji su proteklih nekoliko godina dobili na popularnosti, kako bi se što više građana bavilo sportom.

-U posljednjih deset godina je izgrađena sportska dvorana u kojoj velikogorički klubovi imaju besplatne treninge, u naseljima su obnovljena ili izgrađena sportska igrališta, uređene su biciklističke staze i na nekoliko igrališta je postavljena umjetna trava. Obnovljeni su brojni sportski klubovi kako bi našim sportašima osigurali kvalitetno bavljenje sportom, a oni to vraćaju svojim uspjesima i predanošću, stvarajući stil života na koji možemo biti ponosni – rekao nam je gradonačelnik Dražen Barišić.

Osim ulaganjima u infrastrukturu, svoje sportače potiču i jednokratnim potporama. Tako su ove godine izdvojili 250 tisuća kuna za projekte gradskih sportskih udruga, a potpisali su i Sporazum o partnerstvu s kineskim investitorima, kompanijom Z-Run Well Ton Industry, kojim su se definirala ulaganja, posebice u nogometnu infrastrukturu, uključujući nogometni stadion i nogometni kamp s pratećim sadržajima te osnivanje Akademije nogometa.

Ove su godine također otvorili i sportsku ambulantu, tako da građani više neće morati u susjedne gradove na preglede, s time da su profesionalnim i amaterskim sportašima omogućio i besplatne preglede te primjerenu i profesionalnu zdravstvenu skrb.

Krajem su godine otvorili su i gradski bazen, koji je bio jedan od ključnih projekata Grada, a u kojeg su uložili 40 milijuna kuna vlastitih sredstava. Uveli su šest programa za plivače raznih dobnih skupina, a učenicima trećih razreda financiraju i školu plivanja, za koju su iz Proračuna izdvojili 75 tisuća kuna.

Uz to, Velika Gorica potiče integraciju djece i odraslih s intelektualnim i tjelesnim teškoćama u sportske aktivnosti. Tako su inicirali projekt 'Judo inkluzija' koji obuhvaća zajedničku suradnju i treninge djece s poteškoćama i bez poteškoća kako bi se djeca s teškoćama u razvoju ili s invaliditetom kroz sport uspješno integrirala u društvo. Projekt je vrijedan 1,2 milijuna kuna, od kojih je milijun kuna sufinancirano iz EU fondova. (gradonačelnik.hr/J.L.)