Velika Gorica: Uz stipendije, izvrsnim studentima će dijeliti i do 2.000 kuna jednokratne pomoći

Više od 70 učenika i studenata u četvrtak je primilo stipendije Grada Velike Gorice za akademsku i školsku godinu 2017./2018. U prostorijama gradske uprave od jutra su se izmjenjivali učenici i studenti koji su dobitnici gradske stipendije u iznosu od 500 kuna mjesečno za učenike i 1.000 za studente. Trideset i dvije stipendije podijeljene su po učeničkom/studentskom uspjehu, a još 18 po socijalnom statusu. Za deficitarna zanimanja dodijeljeno je 27 stipendija.

Ugovore o stipendiranju podijelio je gradonačelnik Dražen Barišić uz pomoć dogradonačelnika Krešimira Ačkara, zaželjevši im da što prije završe studiranje kako 'da bi se naša zajednica, naš grad, mogao regenerirati s mladim snagama'.

Grad Velika Gorica inače stipendije dodjeljuje već dvadeset godina, a novost je da su povećali broj stipendija po izvrsnosti, 16 za studente i 16 za srednjoškolce. 'Ukupno smo ih dodijelili 50, a radimo na tome da taj broj povećamo i uveli smo jedan dodatni fond koji će pomoći studentima kojima će trebati financijska pomoć za svoj intelektualni rad tijekom godine. Tako će moći dobiti jednokratnu pomoć u iznosu do 2.000 kuna. Kriteriji su zahtjevni, pa će Povjerenstvo odrediti kome će pripasti te pomoći, a studenti će se moći javiti tijekom cijele godine', poručio je dogradonačelnik Krešimir Ačkar.

Uz spomenute dodijeljeno je i posebnih 27 stipendija za deficitarna zanimanja učenicima koji se obrazuju u strukovnim školama. Stipendije iznose 500 kuna mjesečno, a ugovore su učenicima uručili dogradonačelnik Ačkar i pročelnik Domagoj Ilečić.

'Svake godine dodjeljujemo i stipendije za deficitarna zanimanja, a ovo je jedna od bitnih stvari uz besplatne udžbenike i radne bilježnice jer želimo ulagati u budućnost, posebno kada nam se javljaju velikogorički obrtnici da imaju problem s pronalaženjem kvalitetne i kompetentne radne snage jer je sve više deficitarnih zanimanja', istaknuo je zamjenik Ačkar.

Uz zajedničko fotografiranje učenicima strukovnih škola čestitali su v.d.predsjednik udruženja obrtnika VG Vladimir Birek i dosadašnji predsjednik Vlado Mikulčić.

'Vi ste ti koji će za koju godinu nadamo se doći do majstorske diplome i koji god posao ćete raditi gledajte da se maksimalno usavršite u tome i postanete najbolji, onda vam je vaša karijera i uspjeh u poslu zajamčen', zaključio je Ačkar.

Inače, po analizama gradonačelnik.hr-a, upravo je Velika Gorica, od svih gradova, imala najveća izdvajanja za obrazovanje u periodu od 2013.-2015. godine – u prosjeku 31,81 posto ukupnog proračuna. Najveće izdvajanje Velika Gorica za obrazovanje je imala u 2015. godini, čak 39 posto proračuna, kada smo je proglasili apsolutnim rekorderom po visini izdvajanja za obrazovanje, i to zbog ulaganja u dovršenje nove škole i školske dvorane u Novom Čiču. U samom vrhu Gorica je i u periodu od 2014.-2016., u kojem je s prosječnim izdvajanjem od 25,98 posto proračuna zauzela treće mjesto u Hrvatskoj. (gradonačelnik.hr)