Velika Gorica: Za vatrogasce nova vozila, a uređuju se i grade novi vatrogasni domovi

Predstavnici Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice i Grad Velika Gorica potpisali su ugovor o dodjeli sredstava za 2018. godinu. Obje strane pokazale su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, a novim ugovorom Vatrogasnoj zajednici dodjeljuje se 1,7 milijun kuna.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Dražen Barišić i predsjednik Vatrogasne zajednice Dalibor Mrakovčić.

"Svaka kuna koja je tu utrošena se vrati kroz naša dobrovoljna vatrogasna društva, najbitnije je kod vatrogasaca da su operativno spremni, a sekundarno da se druže i stvaraju dobru klimu u našoj zajednici. Oni su nositelji događanja u selima, ove godine ćemo osim ovih transfera financija za opremanje i edukaciju, pomoći i kroz mjesnu samoupravu, trenutno radimo na uređenju tri vatrogasna doma, projektiraju se još tri-četiri i ovisno kako bude spremna dokumentacija neke ćemo započeti raditi krajem godine ili početkom sljedećem. Već kroz mjesec dana dodijelit će se nova dva pick-up vozila i svake godine ulažemo više u našu vatrogasnu zajednicu", rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Projektiranje vatrogasnih domova za Buševec, Gradiće, Novo Čiče i Šiljakovinu

Ciklus nabave pick-up vozila koja se opremaju modulima za izlaženje na požarišta, posebno požara na otvorenom, trebao bi se završiti kroz tri-četiri godine. Način je to da društva koja nemaju vatrogasna vozila dobe barem jedno operativno vozilo za intervencije.

Dio sredstava odlazi i na izgradnju i uređenje vatrogasnih domova, a osim onih koji su već u izgradnju, projektira se uređenje vatrogasnih domova u Buševcu, gradićima, Novom Čiču i Šiljakovini.

"Nastavit ćemo proširenje doma u Turopoljskom Markuševcu i uredit ćemo druge vatrogasne domove koji su stariji, poput onog u Mraclinu. Prema razgovorima i potrebama, jer smo u sve većoj ugrozi, interesira nas da opremimo grad i ove godine možda ćemo već krenuti i s nabavom novog navalnog vozila", poručio je gradonačelnik Barišić te dodao kako nisu odustali od uređenje muzeja vatrogastva.

"Uskoro će biti sastanak sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem jer nismo odustali od ideje vatrogasnog muzeja i moramo paziti da to bude harmonično s iseljenjem ZET-ove garaža iz centra grada", kazao je.

Vatrogasci prezadovoljni suradnjom

Predsjednik VZGVG Dalibor Mrakovčić istaknuo je kako su vatrogasci veoma zadovoljni suradnjom s Gradom. Gorička vatrogasna zajednica najbrojnija je u Zagrebačkoj županiji i broji 400 operativaca, dok na zelinskom području broje isti broj dobrovoljnih društava, ali duplo manje operativaca.

"Prezadovoljni smo suradnjom s Gradom, sretni smo da se puno ulože u obnavljanje prostorija, van ovih sredstava tu je još 150.000 kuna koje se dodjeljuju kroz natječaje na koji se prijavljuju DVD-i za nabavu opreme, programe i dr. Sredstva idu i za osposobljavanje, imali smo preko 350 ljudi za osposobljavanje vatrogasce, dočasnike i časnike prve klase, ove godine je program nešto manji. Moramo jedan tečaj napraviti za časnika prve klase i dogovorili smo se da bi zapovjednik i dozapovjednik iz svakog društva trebali ići na osposobljavanja za vođenje intervencija jer za sada nismo u mogućnosti ići na intervencije bez Javne vatrogasne postrojbe", istaknuo je predsjednik Mrakovčić nakon čega su obje strane stavile potpis na ugovor o dodjeli sredstava.

(gorica.hr)