Velika Gorica: Zimska služba spremna za prvi snijeg

Ove godine smotra zimske službe prvi je puta održana na prostoru novog komunalnog centra gdje su se okupili predstavnici Grada Velike Gorice, djelatnici VG Komunalca i njihovi koooperanti i službenici Policijske postaje Velika Gorica.

Zimsku smotru posjetio je i gradonačelnik Dražen Barišić izrazivši zadovoljstvo s viđenim.

-Kao i svake godine možemo potvrditi da su pripreme dobro obavljene i mislim da će sugrađani biti zadovoljni,idemo složno i stručno ususret vremenskim neprilikama koje se mogu dogoditi. Po našim mjestima imamo kooperante koji žive u istim mjestima tako da znaju probleme i malih ulica, a ne samo glavnih. Pozivam građane da po potrebi prijave na servisne telefone probleme ako ih bude, nikad ne možete znati koja količina snijega će pasti, ali ove godine ćemo imati malo jaču kontrolu izvođenja zimske službe -izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić.

-Sve ekipe su spremne, Grad Velika Gorica u suradnji s Komunalcem održava 570 km cesta za na području, u tome sudjeluju 42 ekipe velike zimske službe, traktori i vozila s posipačem i ralicama. Ne smijemo zanemariti ni 60 km pješačkih i biciklističkih staza koje čisti mala zimska služba, a ona ukupno ima sedam traktora, dva rovokopača, i svu potrebnu opremu da se što bolje pješačke staze očiste-rekao je danas na smotri direktor VG Komunalca Dragan Perić.

U vozni park u posjedu VG Komunalca i traktore kooperanta koji sudjeluju u radu zimske službe, ove godine uveden je i jedan novitet od značenja za sve sudionike u prometu.

-Ugradili smo dojavljivače poledice na nadvožnjacima, njih možete i sami primijetiti u vožnji, oni se pale pri padu temperature i signaliziraju vozačima da ima poledice na kolniku. Molimo vozače pripaze na uvjete na cestama i prilagode vožnju jer dolazi zimsko vrijeme i tempeeratura zraka i kolnika se promjeni u samo pola sata-dodao je direktor Perić. Treptajućim plavim svjetlom indikatori poledice upozoravaju vozače na poledicu na kolniku, a postavljeni su na nadvožnjaku u Ulici Slavka Kolara, na nadvožnjaku u Gradićima i između Velike Mlake i Donje Lomnice.

Na zalihama je oko 1000 tona soli, a stići će još zaliha. Dosadašnja praksa bila je da se u pričuvi ima 1.200 tona soli što je dovoljno za pet dana neprestanog padanja snijega.

Na Zimskoj smotri bili su i kooperanti čija su vozila pregledali službenici prometne policije iz PP Velika Gorica. Na taj način ustanovljuju jesu li kooperanti adekvatno pripremili vozila za rad, provjeravaju se prometne dozvole, a ukoliko nešto ne bi štimalo to se mora popraviti do 15. studenog. S dolaskom sve nižih temperatura iz PP Velika Gorica mole vozače da prilagode vožnju uvjetima na cesti.

-Apeliramo vozače da prilagode vožnju stanju na kolniku jer najbolje je prevenirati, a ne snositi kasnije teže posljedice. Postoje razna tehnološka rješenja vezana za poledicu na kolnicima, posebno na nadvožnjacima, a indikatori koji su postavljeni su odlična stvar i mislim da će pozitivno utjecati na prometnu kulturu vozača-rekao je Kristijan Suša načelnik PP Velika Gorica.

Među djelatnicima zimske službe VG Komunalca bio je i gospodin Stjepan Pavušek koji već dugi niz godina radi u komunalnoj tvrtki.
-Bilo je svega, nekad je bila lošija oprema, a danas je bolja i tako je lakše raditi. Radim ovdje već 36 godina, a poteškoća najviše ima u gradu zbog parkiranja automobila koji se svugdje ostavljaju što nam tijekom čišćenja uzrokuje probleme-rekao je gospodin Pavušek.

Već ovog tjedna očekuju nas temperature oko 0 Celzijeva stupnja, pa kreće i posao za zimsku službu, a najveći dio posla stići će s prvim snijegom. (Grad Velika Gorica)