Vinkovcima odobreno 5 projekata energetske obnove: Ukupna im je vrijednost 33 milijuna kuna, iz EU fondova povukli 17,7 milijuna

Gradu Vinkovcima odobreno je pet projekata energetske obnove – ukupna im vrijednost premašuje 33 milijuna kuna, od kojih bespovratna sredstva iz EU fondova iznose 17,7 milijuna. Cilj je Grada, naime, smanjiti potrošnju energije za grijanje, odnosno hlađenje, i to za minimalno 50% na godišnjoj razini te uz to smanjiti i emisiju CO2.

Tako će se obnoviti Osnovna škola Antun Gustav Matoš, Arheološki odsjek gradskog muzeja Vinkovci, zgrada Arhiva, Osnovna škola Vladimir Nazor i „Hrvatski sokol“.

Najizdašnjija je obnova OŠ A.G. Matoš, vrijedna nešto više od 17 milijuna kuna, od kojih je 10 milijuna financirano iz EU fondova, dok će preostali iznos biti osiguran u proračunu Grada.

„U sklopu projekta će se poboljšati toplinska izolacija krovišta i pročelja, zamijenit će se vanjske stolarije energetski učinkovitijom, odnosno aluminijskom stolarijom, ugradit će se novi sustav grijanja, rekuperator za ventilaciju dvorane, dizalica topline zrak-zrak, a energetska učinkovitost rasvjete poboljšat će se zamjenom unutarnje rasvjete“, poručili su nam iz vinkovačke Agencije za razvoj i investicije VIA d.o.o., istaknuvši kako će projekt rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini od 69% te smanjenjem godišnje emisije CO2 za 59%.

Druga osnovna škola koja će se obnoviti je OŠ Vladimir Nazor. Naime, obnova je vrijedna oko 11 milijuna kuna, od kojih je iz EU fondova povučeno 5 milijuna, a nakon projekta se očekuje ušteda energije od čak 76%, dok će se emisija štetnih pliva smanjiti za 63%.

Energetska obnova zgrade vinkovačkog Arhiva vrijedna je 1,8 milijuna kuna, od kojih bespovratna sredstva čine 945 tisuća kuna. „Projekt će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini od 84,45% u odnosu na godišnju potrošnju za grijanje prije provedbe navedenih mjera što će ujedno doprinijeti i smanjenju godišnje emisije CO2 za 75,98%, a razdoblje provedbe je 24 mjeseca“, poručili su nam iz VIA-e.

Jedan od projekata energetske obnove je i obnova zgrade Arheološkog odsjeka gradskog muzeja. „Ukupna vrijednost projekta iznosi 968.670,09 kuna, od čega bespovratna sredstva čine 603.554,54 kuna, dok će preostali iznos vrijednosti projekta biti osiguran u proračunu Grada. Projekt će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini od 66,6%, što će ujedno doprinijeti i smanjenju godišnje emisije CO2 za 66,6%. Razdoblje provedbe je 20 mjeseci“, kazali su iz Agencije VIA d.o.o.

Obnova zgrade „Hrvatski sokol“ vrijedna je 2,7 milijuna kuna, od kojih će Grad izdvojiti 1,8 milijuna kuna. Nakon renovacije se očekuje ušteda od 73,80%, smanjenje emisije CO2 za 73,39%, a obnova će trajati 20 mjeseci.

„Kroz projekte će se također povećati svijest korisnika zgrada javne namjene o važnosti uštede energije. Primjenom mjera obnovljene zgrade javne namjene biti će reprezentativni objekti za promicanje energetske učinkovitosti i zaštite okoliša“, zaključili su iz VIA-e d.o.o. (gradonačelnik.hr/J.L.)