Ivica Kirin

Virovitica će postati motor razvoja ovog dijela Hrvatske

Cilj nam je u suradnji sa Županijom, resornim ministarstvima i državnim tvrtkama, uz apsolutnu podršku Vlade RH, iskoristimo potencijal EU fondova ne samo za javne projekte, nego i razvoj cjelokupnog gospodarstva grada Virovitice  kako bismo povećali potencijal kvalitetnih i dobro plaćenih radnih mjesta i time zadržali ljude u našem gradu i našoj Hrvatskoj, ističe gradonačelnik Kirin

Grad Virovitica proteklih je godina u znaku velikih infrastrukturnih projekata, a jedan od najvećih i najznačajnijih definitivno je 80 milijuna kuna vrijedan projekt obnove Dvorca Pejačević i Gradskog parka koji će potpuno promijeniti vizuru grada. Uređuju se ceste parkirališta, dječja igrališta i biciklističke staze, a prošle je godine započela i dugo očekivana gradnja novog Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju i trodijelne školske sportske dvorane. Što se još radi a što je tek u planu u ovom izuzetno proaktivnom Gradu ispričao nam je gradonačelnik Ivica Kirin.

G. Kirin, početak godine uvijek je dobro vrijeme i za rezimiranje rezultata iz proteklog razdoblja. Kako ste zadovoljni 2018. godinom, jeste li realizirali sve što ste planirali?

- Mislim da s proteklom godinom možemo biti i više nego zadovoljni jer 2018. je definitivno bila godina velikih infrastrukturnih projekata. Naši građani su već navikli na strojeve, radnike i investicije koje mijenjaju izgled ulica i trgova iz tjedna u tjedan. To je rezultat aktivnog rada djelatnika kako gradske, tako i županijske uprave te naših razvojnih agencija, VTA i VIDRA-e, na privlačenju EU sredstava. Naime, u suradnji s Gradskom Razvojnom agencijom VTA trenutno u provedbi imamo 30 projekata vrijednih 135 milijuna kuna.

Veći dio projekata koji nam je odobren u 2018. godini, u realizaciju će krenuti ove godine, no možemo reći kako smo veći dio zacrtanih planova realizirali.

Koje biste projekte i mjere koje ste proveli istaknuli kao najvažnije za Grad i njegove građane?

- Prije svega, istaknuo bih nastavak provedbe našeg najznačajnijeg projekta vrijednog preko 80 milijuna kuna, obnovu Dvorca Pejačević i Gradskog parka koji sada već poprimaju svoj konačan izgled. Osim središnjeg parka, obnovili smo i Mali park koji je postao prava zelena oaza za odmor i rekreaciju. Nastavili smo s uređivanjem cesta, nogostupa, novih parkirališnih mjesta, dječjih igrališta, a u cilju sigurnosti najranjivijih sudionika u prometu, biciklista i pješaka, uredili smo biciklistički promet u središtu grada.

Prošle godine započeli smo s još jednim dugo očekivanim projektom, a riječ je o izgradnji novog Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju i trodijelne školske sportske dvorane, a pomalo privodimo kraju i radove na energetskoj obnovi naših odgojno-obrazovnih ustanova. Također, odobren nam je projekt izgradnje nove Područne škole u Čemernici te Dječjeg vrtića u naselju Sveti Đurađ. Projekti poput ovih su nam iznimno važni jer je cilj našim najmlađima omogućiti što kvalitetnije i suvremenije uvjeta obrazovanja.

Ovdje treba spomenuti i brojne županijske projekte na području grada Virovitice koji su u provedbi, poput dogradnje i opremanja dnevnih bolnica Opće bolnice Virovitica, izgradnje hale za sajam Viroexpo, Tehnološko inovacijski centar, kao i privatne investicije: Dom za starije i nemoćne osobe Baturina, A&A Bioenergy Viro, Tvornica dobre hrane…

Proračun za 2019., najveći u povijesti Virovitice, težak je preko 286 milijuna kuna. Koje su temeljne odrednice Proračuna, što građani mogu očekivati?

- Nastavljamo s investicijskim ciklusom jer najveći dio sredstava otpada upravo na gradske projekte sufinancirane iz fondova Europske unije i iz Državnog proračuna.

Tako je u godini pred nama predviđena rekonstrukcija javne rasvjete koja se planira energetski poboljšati na cijelom području grada, izgradnja novih parkirališta u Gajevoj ulici te pokraj hale Viroexpo, uređenje prometne zone oko Osnovne škole Ivane Brlić - Mažuranić, željezničko-cestovni prijelazi u Taborištu, dječja igrališta i drvoredi, izgradnja ceste na području Virovitičkih jezera, kružni tok u Milanovcu, asfaltne presvlake u najlošijim ulicama u gradu…

Uz sve navedeno, Grad će krenuti u izradu projektne dokumentacije za javnu rasvjetu u Bilogorskoj ulici do obilaznice, za novu mrtvačnicu na Gradskom groblju te za Autobusni kolodvor. Između ostalog, u planu je i gradnja nerazvrstanih cesta u zoni Antunovac, spojne ceste Gajeve i Vinkovačke ulice, izgradnja novog sportsko-rekreacijskog centra unutar kojega bi se smjestili bazeni i gdje ćemo osigurati dodatne sadržaje za rekreativce.

Koji su ključni projekti koje planirate?

- Uz gore navedene projekte, u 2019. godini nastavljamo s provedbom jednog od najvećih projekata na području Virovitice i cijele Virovitičko-podravske županije. Riječ je o projektu Aglomeracija Virovitica, odnosno gradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Nadalje, u planu je uređenje Doma branitelja, nove ceste, nogostupi, parkirališna mjesta, dječja igrališta… Očekuje nas i niz projekata energetske obnove koji su prijavljeni u suradnji s našom Razvojnom agencijom VTA, a među kojima su obnova zgrade Centra kulture, Gradskog društva Crvenog križa, Sportske zajednice, Područne škole u Milanovcu, zgrade Streljane te mjesnih domova u našim prigradskim naseljima.

Mijenja li se u Proračunu za 2019. što kad je u pitanju gospodarstvo i poticanje poduzetništva? Kojim mjerama Grad pomaže poduzetnicima i investitorima i koliko ste zadovoljni efektom i rezultatima?

- Prošle godine Gradsko vijeće usvojilo je Izmjenu i dopunu Programa olakšica i poticaja razvoja gospodarstva Virovitice. Novina koju su Izmjene i dopune donijele jest ta da su u Program olakšica i poticaja uključene sve tvrtke registrirane na području grada, a ne više nužno samo one u poduzetničkim zonama. Grad tako, u skladu s Programom, nudi povoljne uvjete za ulazak u gospodarske zone kroz kupnju građevinskog zemljišta po povlaštenim cijenama, mogućnost oslobađanja plaćanja komunalnog doprinosa, oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa zapošljavanje više od 50 osoba u proizvodnoj djelatnosti, plaćanje komunalnog doprinosa po povlaštenim cijenama i obročnim plaćanjem komunalnog doprinosa (12 rata), oslobađanje plaćanja komunalne naknade u prvoj godini poslovanja 100 posto te u drugoj godini 50 posto za poduzetnike koji zadovoljavaju posebne kriterije, te oslobađanje plaćanja 50 posto iznosa za sve poduzetnike i obrtnike registrirane na području grada Virovitice i koji zapošljavaju više od 30 djelatnika.

U 2017. Virovitica je bilježila porast broja poduzetnika i zaposlenih. Što kažu brojke na kraju ove godine, jesu li se pozitivni trendovi nastavili?

- Pozitivni trendovi nastavili su se i u prošloj godini te je porastao i broj trgovačkih društava i aktivnih obrta. Prema posljednjim informacijama, broj trgovačkih društava porastao je s 394 na 456, a broj aktivnih obrta s 339 na 353.

Grad Virovitica ima jasnu politiku plana razvoja i razradu konkretnih gospodarskih projekata te pozitivan stav prema razvoju gospodarstva i privlačenju investitora. Stručne službe Grada Virovitice prate svakog investitora od njegove ideje do realizacije projekta kroz pomoć oko rješavanja svih administrativnih zapreka i iznalaženja dozvola, a sve u cilju novog zapošljavanja, ekonomskog rasta i razvoja grada Virovitice u cjelini.

Kakva je demografska slika grada i kojim mjerama se borite protiv negativnih trendova, kako pomažete mladim obiteljima u Virovitici?

- Iseljavanje je nažalost problem s kojim se ne nosi samo Virovitica, već i druge sredine. Svjesni smo problema i uvijek ističemo da su ljudi na prvom mjestu. Gradska uprava je već poduzela niz koraka kako bi zaustavili negativan trend iseljavanja. Potpora mladim obiteljima putem olakšica samo je jedan od njih. Naime, mladim obiteljima (do 45 godina) nudimo olakšice za kupnju građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada za gradnju prve nekretnine. Stopa olakšica iznosi od 20 do čak 100 posto, ovisno o broju članova obitelji. Tako obitelj s troje i više djece zemljište za svoju prvu nekretninu može dobiti gotovo besplatno. Mlade nastojimo zadržati i na druge načine, odnosno kroz pronatalitetne mjere. Uz naknadu za novorođenčad, koja iznosi 1.000,00 kuna za prvo dijete te po 1.000,00 kuna više za svako sljedeće, Grad subvencionira ekonomsku cijenu vrtića koji roditelji plaćaju u iznosu od 30, a Grad 70 posto. Cijena vrtića za jedno dijete iznosi 580 kuna, za drugo dijete 464 kune, kao i za dijete samohranog roditelja, a za treće i svako sljedeće dijete u vrtiću roditelji su oslobođeni od plaćanja. Grad Virovitica na taj način za Dječji vrtić „Cvrčak“ osigurava godišnje gotovo 7 milijuna kuna.

Koliko u 2019. godini planirate izdvojiti za obrazovanje, mijenja li se tu što u odnosu na ovu i prethodne godine?

- Obrazovanje nam je na visokoj listi prioriteta te ćemo i ove godine značajna sredstva izdvojiti za predškolski odgoj i osnovnoškolsko obrazovanje. Uz cjelodnevni boravak u vrtiću, planiramo uvesti i cjelodnevni boravak u osnovnim školama čiji je osnivač Grad. Nastavljamo i s osiguravanjem besplatnih udžbenika za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola s područja grada Virovitice, radnih materijala za učenike viših razreda te besplatnog prijevoza osnovnoškolaca.

Što se tiče visokog školstva, svake godine dajemo 10 novih stipendija. Ove akademske godine taj smo broj povećali na 17, a uz 22 studenta koja već imamo u sustavu financiranja, ukupno ćemo imati 39 stipendista. Mjesečni iznos stipendije je 800,00 kuna, a studenti je primaju svih 12 mjeseci u godini.

Kao i svake godine, za rad Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici izdvojit ćemo 100.000 kuna. Riječ je o jedinstvenom, tzv. „Virovitičkom modelu“, a cilj je mladima omogućiti jeftinije studiranje u vlastitoj sredini.

I na kraju, koliko ste, generalno, zadovoljni situacijom i kvalitetom života u Virovitici i gdje još vidite prostor za napredak?

- Projektima koje provodimo nastojimo podići kvalitetu života kako u središtu grada, tako i u prigradskim naseljima gdje također kontinuirano radimo na podizanju standarda. Generalno smo zadovoljni, ali naravno prostora za napredak uvijek ima. Ono što trenutno nedostaje našem gradu je bazen kako bi naši sugrađani, ali i stanovnici okolnih područja ponovno imali mjesto za kupanje i opuštanje nadomak doma. Građevinsku dozvolu za bazene imamo te ćemo u narednom periodu započeti i s realizacijom tog projekta. Ono što nam još nedostaje su smještajni kapaciteti te smo upravo stoga uveli olakšice za pokretanje turističkih projekata na području grada, a neki investitori već su iskazali interes za gradnju hotela. I naravno, tu je Brza cesta D12 do Zagreba, jedan od najvažnijih projekata ne samo za Grad Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju, već i ovaj dio Hrvatske. Prije nekoliko dana izabrani su izrađivači projektne dokumentacije, a u konačnici očekujemo da će do 2021. godine započeti i radovi.

Koji Vam je ključni cilj i najvažniji projekt kojeg želite ostvariti do kraja ovoga mandata?

- Istaknuo bih dva strateška projekta, a to je već spomenuta Brza cesta D12 Vrbovec 2 – Bjelovar – Virovitica – Terezino Polje te uređenje Virovitičkih jezera i Ođenice.

Očekujemo da će za trajanja ovog mandata započeti radovi na ovoj cesti koja doslovno život znači za ovaj kraj. Koliko se ozbiljno krenulo s ovim projektom govori i podatak da se mađarska strana sprema za spajanje svog dijela od Pečuha preko Szigetvara prema Barcsu, a ta će cesta jednog dana biti spoj Zagreba i Budimpešte. Treba napomenuti i da najkraći put iz Rumunjske za Mađarsku ide upravo preko Virovitice, što je vidljivo s obzirom na velik broj kamiona rumunjskih registarskih oznaka koji prolaze našim cestama. S obzirom na to, ovim projektom stvaramo stvarne preduvjete ne samo za nacionalno, već i regionalno povezivanje, razvoj gospodarstva i cjelokupnog prostora kako u gospodarskom, tako i demografskom smislu.

Drugi strateški projekt je uređenje Ođenice i Virovitičkih jezera. Projektom, koji će ići u više faza, planira se unaprjeđenje sustava obrane od poplava na slivu Ođenice te revitalizacija Virovitičkih jezera povećanjem prostora akumulacija. Grad Virovitica će u suradnji s Hrvatskim vodama projekte prijavljivati na natječaje za sufinanciranje iz EU fondova. Trenutno je raspisan natječaj za izradu idejnog projekta uređenja vodnog režima gornjeg, brdskog dijela sliva Ođenice za potrebe obrane od poplava i višenamjensko korištenje, gdje će nositelj biti Hrvatske vode, a Grad Virovitica će sufinancirati dokumentaciju.

Cilj mene kao gradonačelnika te mojih suradnika je da u suradnji sa županijskim tijelima, resornim ministarstvima i državnim tvrtkama, uz apsolutnu podršku Vlade RH, iskoristimo potencijal EU fondova ne samo za javne projekte, nego i razvoj cjelokupnog gospodarstva grada Virovitice, a tu mislim na razvoj OPG-a, obrta te malih i srednjih tvrtki kako bismo povećali potencijal kvalitetnih i dobro plaćenih radnih mjesta i time zadržali ljude u našem gradu i našoj Hrvatskoj.

Zato grad Virovitica u bliskoj budućnosti želi, može i mora postati motor razvoja ovog dijela Hrvatske! (gradonačelnik.hr/Marija Pulić Drljača)

 

intervju, ivica kirin, virovitica