Virovitica dobiva Tehnološko inovacijski centar vrijedan 17,5 mil kuna

Ministarstvo znanosti i obrazovanja zabilježilo je izniman interes za ulaganja u sektor istraživanja, razvoja i inovacija te su u 2017. godini na Poziv za dostavu bespovratnih sredstava „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja inovacija“ zaprimili projekte koje za 232,2 milijuna kuna premašuju predviđeni iznos.

S obzirom na zastarjelost opreme za istraživanje i razvoj i nedovoljno razvijene infrastrukture, Ministarstvo je zatražilo dodatna sredstva za financiranje projekata te u tome uspjelo. Stoga će svi projekti s rezervne liste biti odobreni.

Među tim projektima je Tehnološko inovacijski centar Virovitica, projekt Virovitičko-podravske županije koji je napisala VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije koji će imati značajnu ulogu za jačanje poljoprivrednog i prehrambenog sektora u Virovitičko-podravskoj županiji te šire, a za čiju realizaciju su iznimno zaslužni tadašnji župan, danas ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, u vrijeme prijave ravnatelj VIDRA-e a danas ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric i tadašnji pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove, a današnji župan Igor Andrović.

Tehnološko inovacijski centar Virovitica će se nalaziti na krugu Visoke škole Virovitica. Kroz taj projekt vrijedan 17.571.604,21 kuna, uložit će se sredstva u izgradnju infrastrukture, te opremanje laboratorija koji će biti specijalizirani za određena područja poljoprivrede i prehrambene tehnologije.
– Laboratorijska istraživanja radit će se u svrhu istraživanja aktivnih tvari, na primjer ljekovitog bilja, istraživanja vezane uz jestiva ulja, povrće, bio stimulatore tla, istraživanje starih sorti, razvoj funkcionalne hrane, matične mliječi i meda, duhana… Tehnološko inovacijski centar Virovitica podignut će razvoj poljoprivrede na novi nivo, na korist Virovitičko-podravske županije ali i šire, a ponajprije na korist poljoprivrednika – podcrtao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Područja istraživanja bit će usmjerena na područja koja su zastupljena u Kontinentalnoj Hrvatskoj te stoga i primjenjiva u realnom sektoru. Tehnološko inovacijski centar (TIC) Virovitica bit će istraživačka infrastruktura osnovana od strane Virovitičko-podravske županije, u suradnji s projektnim partnerima Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku, Prehrambeno tehnološkim fakultetom Osijek.

 (www.vpz.hr, www.ravidra.hr)