Tihana Harmund, ravnateljica Razvojne agencije VTA: 'Ne sjećam se kad nam se dogodilo da nam je neki projekt odbijen'

Veliki dio projekata na području grada Virovitice i prigradskih naselja je završen, dio je u provedbi, ali je i značajan broj prijavljenih za koje se čekaju rezultati. Nedavno je održana i početna konferencija projekata energetske obnove, na natječaj su prijavljeni objekti u vlasništvu Grada Virovitice i svi projekti su odobreni, s ponosom ističe ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund.

Veliki dio projekata već je i završen, dio je u provedbi. Koji projekti su završeni, a koji su u tijeku?

-Završen je projekt energetske obnove Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić i zgrade Dječjeg vrtića „Cvrčak“. Ono što je bilo najvažnije u tom natječaju je kolike će se uštede postići s tim zahvatima energetske obnove i da budu minimalno 50 posto, što je zapravo u smislu potrošnje energije i računa koji dolaze na naplatu jako dobro i tu će sigurno biti velike uštede. Svi objekti su projektirani na način da su uštede od nekih 55 do čak 74 posto. Sada smo krenuli sa sedam novih projekata, a najveći je u vrijednosti oko 6 milijuna kuna: obnova Centra kulture gdje će se raditi nova fasada, postaviti nova stolarija, sustavi grijanja i hlađenja, izolacija podova i to će zasigurno biti jako dobro jer sama lokacija nekih objekata nas obvezuje da im promijenimo izgled kako bi se uklopili u sliku obnovljenog središta grada.

Isto tako, obnavlja se zgrada streljane i tu će biti ušteda do nekih 74 posto, tu je i obnova Područne škole OŠ IBM u Milanovcu kao i četiri mjesna doma u Podgorju, Koriji, Golom Brdu i Rezovcu. Za sva naša prigradska naselja smo još prije par godina napravili dokumentaciju za obnovu društvenih domova jer je u najavi bio natječaj i Programa ruralnog razvoja gdje se Grad Virovitica ne može javiti na natječaj s obzirom na broj stanovnika, međutim, u zadnji tren se promijenio i Pravilnik i natječaj i mogli smo prijaviti samo jedan projekt, pa smo prijavili cestu u Milanovcu vrijednu 10 milijuna kuna i to je završen projekt. Prijavili smo i vrtić u Svetom Đurađu, potpisani su ugovori s izvođačima radova i uskoro nas očekuje početak gradnje.

Dokumentacija nam je ostala, sve je bilo isprojektirano i pojavio se natječaj energetskih obnova, s projektantima smo sve malo doradili i uspjeli prijaviti sve na vrijeme i sve nam je u konačnici i odobreno. Još su tri odobrena projekta energetske obnove, a to su mjesni domovi u Milanovcu, Svetom Đurađu i Rezovačkim Krčevinama. Imamo i drugih gotovih projekata, međutim, natječaj koji je bio najavljen za početak veljače se nije otvorio, ali mi spremni čekamo njegovo otvorenje. To je i razlog zašto nam toliko projekata prolazi. Pratimo najave natječaja i otprilike znamo što bi se moglo prijaviti. Projekti energetske obnove su jako dobro došli da obnovimo sve te objekte u svim našim prigradskim naseljima i oni se moraju koristiti, što je i nama važno zbog pravdanja svih tih odobrenih sredstava.

Puno je objekata prošlo energetsku obnovu, ima li ih još kojima je takva obnova potrebna?

-Pa ima ih još nekoliko, ali možda kao jedan od najvažnijih bih izdvojila objekt Javne vatrogasne postrojbe. Tu je i mjesni dom u Taborištu i još nekoliko projekata za koje se nadamo da će uskoro doći na red, odnosno čim se otvori natječaj. Mi smo i u ovom slučaju spremni.

Neki su natječaji još aktualni, zasigurno imate još projekata u pripremi?

-Uvijek se nadamo da će nam svi ti projekti biti odobreni i, iskreno, ne sjećam se kad nam se dogodilo da nam je neki projekt odbijen i već smo se na to nekako i navikli. Sredstava je sve više, ali neki natječaji se otvore jednom i nikad više, kao za Dvorac Pejačević. Da tada taj projekt nismo uspješno pripremili i prijavili, te novce vjerojatno nikad ne bismo dobili i dvorac bi propadao i ostao onakav kakav je bio. U tijeku je natječaj za uvođenje optike širokopojasnog interneta na području grada Virovitice i pet okolnih općina.

Mogli smo se javiti sami, ali smo htjeli da nam se općine pridruže kako bismo dobili više sredstava. Napravljena je studija koja je prihvaćena od strane HAKOM-a. Otvoren je i natječaj za izgradnju sortirnice za odlaganje odvojeno prikupljenog otpada na kojem se može dobiti 50 milijuna kuna po projektu, a uskoro se očekuje i natječaj za kompostanu gdje ćemo se također javiti. U najavi je i natječaj za reciklažno dvorište za građevinski otpad, i za taj projekt je sve spremno i tu bismo mogli dobiti oko 8 milijuna kuna. Ima tu i još puno manjih natječaja.

Dvorac Pejačević i pripadajući park su skoro gotovi i taj dio grada dobio je jednu potpuno drugačiju dimenziju. Kako komentirate činjenicu da je park konačno oživio?

-Nama koji tolike godine radimo na tom projektu to je nešto što je stvarno lijepo za vidjeti. Toliko djece, mladih, umirovljenika, taj se prostor nekako otvorio. U kolovozu 2016. godine smo sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje i Ministarstvom regionalnog razvoja potpisali ugovor za ovaj projekt i taj naš „temeljni“ ugovor s ugovornim tijelom traje do 25. kolovoza. Tada bi sve trebalo biti gotovo i onda bi se kroz nekih mjesec-dva trebalo vratiti sve ono iz muzeja što je izneseno zbog radova. Sve što će biti izloženo u muzeju bit će sa zadnjim, najnovijim tehnologijama, sve će biti prikazano na jedan potpuno novi način. Sve će se to povezivati u turističke pakete – i Dvorac Pejačević, Kurija Janković, Dvorac u Suhopolju i sve što može biti dio priče koja ljude zanima.

Ne smijemo zaboraviti suradnju sa susjednom Mađarskom. Veliki broj projekata realizirao se upravo zahvaljujući toj suradnji.

-U svibnju smo prijavili projekte s mađarskom stranom i još nemamo rezultate. Ono što bi se moglo realizirati ukoliko dobijemo zeleno svjetlo je uređenje parka ispred crkve sv. Roka, ali najveći projekt koji smo prijavili u sklopu prekogranične suradnje je opremanje Vanadisa i uređenje cijelog trga od Fine do Vanadisa. Pisali smo projekte i za naše škole pa bi tako OŠ IBM trebala dobiti atletsku stazu s četiri trake, kompletnu obnovu knjižnice, OŠ Vladimir Nazor izradu zvjezdarnice, Glazbena škola „Jan Vlašimsky“ išla bi u nabavu instrumenata, dok je za vrtić prijavljen poligon za sigurnost djece u prometu.

Zajedno s Hrvatskim vodama prijavili smo izmuljavanje ribnjaka, projekt vrijedan oko 6 milijuna kuna. Mi koji smo svaki dan u gradu možda i nismo svjesni svih tih pozitivnih promjena, ali jako često nam se događa, kada nam dođu ljudi iz drugih sredina, da su oduševljeni, pogotovo oni koji u Virovitici nisu bili nekoliko godina. Virovitica je stvarno prerasla u jedan prekrasan grad. (www.icv.hr, bg)