Virovitica: Udvostručuju se naknade za bebe

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin u petak je na konferenciji za novinare koju je održao sa svojim zamjenicima, Damirom Marenićem i Vlastom Honjek-Golinac, najavio kako će na prvoj sjednici Gradskog vjieća predložiti povećanje naknada za bebe za sto posto. Nakon što GV donese ovu odluku, roditelji u Virovitici će za prvu bebu umjesto dosadašnjih 500 dobivati 1.000 kuna, za drugo dijete 2.000, a za svak slijedeće po 1.000 kuna više. Uz to, Grad Virovitica roditeljima dodjeljuje i novčanu potporu za kupnju opreme za novorođenčad u iznosu od 1.000 do 3.000 kuna, a koji se određuje prema imovinskom cenzusu. 

Uz naknade za bebe, Grad Virovitica roditeljima pomaže tako što subvencionira ekonomske cijene vrtića, osigurava besplatne udžbenike za učenike od prvog do četvrtog razreda, a učenicima viših razreda besplatne radne materijale.

„Zahvaljujući fiskalnoj i funkcionalnoj decentralizaciji te mjerama koje je donijela Vlada RH, Grad Virovitica dobit će oko 13 milijuna kuna više i stoga smo odlučili veći dio tih sredstava usmjeriti na one skupine kojima je to najpotrebnije“, istaknuo je I. Kirin dodavši kako se na ovaj način Grad Virovitica bori protiv negativnih demografskih trendova te pomaže mladim obiteljima.

„Moram reći da smo na samom vrhu u RH po izdvajanju sredstava za predškolski odgoj te za rad našeg Dječjeg vrtića Cvrčak osiguravamo godišnje oko 7 milijuna kuna. Uz cjelodnevni boravak u vrtiću, uskoro uvodimo i cjelodnevni boravak u osnovnim školama čiji je osnivač Grad. Tu su i projekti energetske obnove naših odgojno-obrazovnih institucija vrijedni oko 16 milijuna kuna, a uskoro krećemo i s novim projektima. Riječ je o novoj zgradi Područne škole u Čemernici te Dječjem vrtiću u Sv. Đurađu koji nam je odobren za sufinanciranje u sklopu Programa ruralnog razvoja“, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin ujedno zahvalivši na potpori projektima Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću te podpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću.

Ovom prilikom gradonačelnik Kirin najavio je i nove projekte koji će podići kvalitetu života i obrazovanja najmlađoj populaciji u Virovitici. Naime, u pripremi su projekti izgradnje nove Glazbene škole Jan Vlašimsky i treće osnovne škole, a nakon toga u planu je i izrada projekta za dječji vrtić u Milanovcu. (gradonačelnik.hr)