INTERVJU Kristina Križanac

Vjerujem da sinjski političari više nikad neće dozvoliti blokadu svoga grada

fo: Ivan Alebić

Sada imam u rukama mogućnost da se vizija razvoja grada koju smo zacrtali u prethodnom mandatu i realizira, te na taj način ja i moji sugrađani osjetimo radost gospodarskog uspjeha.

Kristina Križanac jedina se, od svih gradonačelnika razriješenih početkom godine zbog nedonošenja gradskih proračuna, uspjela vratiti na svoju funkciju. Nakon zaostatka od dva posto za HDZ-ovom Ivanom Pavić, Križanac je u drugom krugu osvojila većinu glasova u Sinju i tako dobila i prvi pravi mandat na čelu grada. Razgovarali smo o izborima i planovima za iduće četiri godine.

Gđo Križanac, ponovo ste na čelu Sinja, ovaj put i kao prava pobjednica izbora. Kakav je osjećaj?

- Rezultat je to jednog teškog i mukotrpnog rada. Smatram to izuzetno velikim uspjehom i izazovom za buduće četverogodišnje razdoblje. Sada imam u rukama mogućnost da se vizija razvoja grada koju smo zacrtali u prethodnom mandatu i realizira, te na taj način ja i moji sugrađani osjetimo radost gospodarskog uspjeha.

Jeste li, nakon rezultata prvog kruga, u kojemu ste imali zaostatak od dva posto iza HDZ-ove kandidatkinje, vjerovali da će se situacija okrenuti u Vašu korist?

- Nikada nisam sumnjala u ishod ovih lokalnih izbora, u smislu pobjede Nl. liste dr, Stipislava Jadrijevića, ali bih i drugačiji ishod prihvatila kao iskaz demokratske volje mojih sugrađana. Ne krijem zadovoljstvo da su me moji sugrađani nagradili povjerenjem da vodim svoj grada u narednom četverogodišnjem razdoblju i ovom prilikom im zahvaljujem i poručujem da ćemo zajedno postići zacrtane ciljeve.

Što mislite da su ključni razlozi zbog kojih su birači, pored dosta jake konkurencije, izabrali baš Vas?

- Konkurencija je u gradu Sinju bila kao i u drugim JLS i dobro je da imamo ljude koji žele razvoj svoga grada. Utakmica uvijek daje rezultat i zato smatram da je i ova politička utakmica polučila rezultat koji su Sinjani odabrali. Ja nisam nepoznanica, moji su me sugrađani upoznali kroz dvije godine obnašanja dužnosti gradonačelnika i znaju da strpljivo i promišljeno donosim odluke, a kroz ovu kampanju sam im približila moju odgovornost i odgovornost kroz moj program, i zato sam dobila njihovo povjerenje.

Kraj proteklog mandata dočekali ste kao razriješena gradonačelnica, zbog nedonošenja proračuna Vladin povjerenik je morao preuzeti Grad. Kako danas gledate na tu situaciju i funkcioniranje Grada nakon Vašeg razrješenja?

- Nadam se da su sve političke opcije u mom gradu , pa i ja i moja Nl lista. Dr. Stipislava Jadrijevića naučile puno kroz protekli period u kojem nije bilo izvršne vlasti, niti donesenog Proračuna. Vjerujem da ozbiljnost i odgovornost svih političkih čimbenika u Gradskom vijeću više nikada neće dozvoliti blokadu svoga grada i da ćemo svi zajedno imati bolju međusobnu komunikaciju. Sve ovo mora biti obrazac ponašanja, jer je to za dobrobit našega grada.

Pribojavate li se opet problema s donošenjem proračuna ili je situacija nakon ovih izbora ipak lagodnija, s obzirom na sastav Gradskog vijeća? HDZ je, naime, osvojio više glasova od Vaše liste, ali pretpostavljam da ćete s MOST-om Vi formirati većinu?

- Bez obzira na mandate u Gradskom vijeću vjerujem u razboritost i iskrenu želju kolega vijećnika, te da nećemo više dolaziti u situacije da se Proračun ne izglasa, a sa moje strane učinit ću sve da ostvarim dobru komunikaciju sa političkim opcijama u Gradskom vijeću, kako bi Proračun imao sastavnice koje omogućuju svima toliko željeni razvoj i socijalnu osjetljivost prema našim potrebitim sugrađanima.

Upozoravali ste oporbu da će nedonošenje proračuna i dolazak povjerenika ugroziti projekte koje ste započeli, pogotovo Vaš najveći EU projekt 'Sinj u sridu'. Što se u međuvremenu događalo s projektima, jeste li bili u pravu?

- Moja zabrinutost koju sam iskazala prilikom nedonošenja Proračuna i dalje je prisutna, ali dodatnim angažmanom nastojat ćemo ubrzati provedbene postupke za realizaciju projekta „Sinj u sridu“ kako bi iskoristili sredstva koja su nam dodjeljena iz EU Fondova. Taj period je iza nas, kampanja je završena, izbori su zaključeni i želim gledati samo naprijed, ne osvrćući se na sve probleme koje smo imali.

U kojoj fazi je 'Sinj u sridu', kad će i kako taj projekt zaživjeti i koju će konkretnu korist donijeti građanima?

- 'Sinj u sridu' je projekt obnove kulturne baštine, sa brojnim aktivnostima koje će zajedno činiti turističku infrastukturu grada, te će omogućiti turistu nezaboravan doživljaj. Turizam je grana koja je naslonjena na ostale segmente poduzetništva i računamo da će razvoj turizma gradu Sinju omogućiti razvoj obrtništva , malog i srednjeg poduzetništva, zadrugarstva i sve to u segmentima poljoprivrede, stočarstava, ugostiteljstva i ostalih uslužnih djelatnosti. Svakako tu želim istaknuti da će naša gastronomija dobiti poseban pečat autohtonog proizvoda zasnovanog na ekološkoj proizvodnji.

Koji su, osim 'Sinja u sridu', Vaši ključni projekti i planovi za ovaj mandat i kako će oni doprinjeti razvoju i napretku Sinja?

- Slijedeći najveći projekt kojeg razvijamo je zaštita vodnih resursa, kroz izgradnju kanalizacijskog sustava sa pročistačem, izgradnja razvojnog centra kao logistike za početnike poduzetnike, dovršetak izgradnje prve sportske dvorane, izgradnja nogostupa u prigradskim naseljima, rješavanje protočnosti prometa na D1, afirmacija biciklističkih staza, podizanje nivoa sinjskog aerodroma i urbanističko uređenje novog gradskog centra.

S čim startate u novi mandat, koji će biti prvi potezi?

- Moji prvi potezi se odnose na podizanje tempa mojih kolega u gradskoj upravi, kao i analiza uspješnosti rada gradskih tvrtki.

Što očekujete da će biti najveći izazovi s kojima ćete se suočiti u ovom mandatu?

- Najveći izazov je osiguranje dodatnih proračunskih sredstva, pri tome mislim na sredstva koja nam po našem stvarnom stupnju razvoja pripadaju iz Državnog Proračuna, kao i na sredstva koja možemo povući iz EU.

Kakva je Vaša vizija Sinja za četiri godine, po čemu će on biti napredniji i bolji grad za život?

- Ja imam viziju razvoja grada, ali ono po čemu će se prepoznati ovom mandatnom razdoblju biti će vidljivo ukoliko moji sugrađani to osjete i dožive na vlasitom standardu.

I na kraju, čime ste se bavili ovih nekoliko mjeseci, nakon što ste razriješeni dužnosti gradonačelnice?

- Ja sam žena poduzetnica i to me je ispunjavalo do pripreme za ove lokalne izbore. (gradonačelnik.hr)

intervju, Sinj, gradonačelnica, kristina križanac