Vlada će na posebnoj sjednici u siječnju donijeti paket mjera za razvoj Splita

Početkom iduće, 2018. godine, prije proljeća, Vlada Republike Hrvatske će održati sjednicu koja će u cijelosti biti posvećena Splitu. To je najvažniji naglasak susreta splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, s premijerom Andrejem Plenkovićem, koji je danas sa suradnicima obišao Splitsko-dalmatinske županiju. Kako je na konferenciji za novinare izvijestio gradonačelnik Krstulović Opara, na toj sjednici će biti donesen cijeli paket mjera, koje su krucijalne za razvoj gospodarstva, infrastrukture i turizma, kako u samom Splitu, tako i na području splitske aglomeracije, pogotovo na cestovnom pravcu Trogir – Kaštela – Solin – Split – Omiš.

Tijekom razgovora gradonačelnik je izvijestio premijera Plenkovića o završenom (ponovljenom) natječaju za sanaciju Karepovca, što je koincidiralo s dobivanjem lokacijske dozvole za regionalni Centar za gospodarenje otpada u Lećevici.

„Premijer se složio da je to pitanje svih pitanja, ne samo za razvoj turizma i zdravlje ljudi, nego i za ukupni razvoj gospodarstva na području Splitsko-dalmatinske županije, a i šire“, rekao je gradonačelnik, naglasivši da je najvažniji dio razgovora bio o razvoju infrastrukture i u tom kontekstu pitanje splitske zaobilaznice. „Splitska zaobilaznica nije više samo pojam. Ona je ušla u program projektiranja, što je potvrdio i državni tajnik Tomislav Mihotić. Njenim završetkom bi se izmjestio dio prometa od rotora, preko Ulice Zbora narodne garde i Ulice Stjepana Držislava (magistralni pravac D8 koji ide put Stobreča). Upoznali smo premijera da je promet na čvorištima – solinska širina, rotor – pokraj „Mercatora“, na križanju Ulice ZNG i Domovinskog rata te čvor u Strožancu, koji spaja magistralu prema Omišu i Žrnovnici, najintezivniji u Hrvatskoj. Također, da se kreće s realizacijom akcijskog plana unutar postojeće građevinske dozvole u modernizaciju pojedinih čvorišta“, kazao je gradonačelnik, izrazivši uvjerenje da će i skori radovi koje će voditi Županijske ceste na rekonstrukciji ceste od Strožanca do Žrnovnice već dovesti do prvog rasterećenja. U tom kontekstu je spomenuo da aktivnosti na zaobilaznici podrazumijevaju i izgradnju i mosta preko Cetine, dodavši da o svemu postoji opsežna dokumentacija koja će biti temelj za raspravu na sjednici Vlade. „U razgovoru je ponovo otvoreno pitanje Spaladium arene. Opterećenja koja vise nad gradom Splitom i državom bi se mogla razriješiti po scenariju kojeg sam ponudio i koji je prihvaćen. Riječ je o povezivanju nekretnina koje su u vlasništvu grada i državnih institucija, u svjetlu zainteresiranih investitora da sadašnja zgrada Gradske uprave dobije drugu namjenu. U tom smislu poslovni toranj Spaladium arene vidimo kao jednu od mogućnosti za premještaj gradskih službi, gradskih poduzeća, kao i državnih službi smještenih u gradu te Općinskog suda koji djeluje u neprimjerenim uvjetima na Dračevcu“, rekao je gradonačelnik, spomenuvši i kao moguću drugu lokaciju Trg Hrvatske bratske zajednice, o čemu će se raspravljati i na sjednici Vlade. „Na sastanku je prihvaćen i naš zahtjev za prenošenje dionica „Hajduka“ u vlasništvu Državne agencije za banke u visini 9,81 posto plus dodatna prava koja ostvaruje država temeljem vlasništva u „Hajduku“. To smatramo važnim i ohrabrujućim za daljnji proces transformacije, ne samo „Hajduka“, nego i hrvatskog nogometa. To je ujedno i potvrda modela kojeg provodi sadašnja uprava, jer da tome nije tako sigurno dionice ne bi bile prepuštene gradu Splitu“, kazao je splitski gradonačelnik.

Na novinarsku primjedbu o nevraćanju kredita, za kojeg je „Hajduku“ jamac grad, gradonačelnik je rekao da o tome postoji izrađen elaborat te da će o tome raspravljati gradski vijećnici na skoroj sjednici. Na upit o dočeku zaposlenika Gradske uprave premijera Plenkovića, koji su ga, s aplauzom, dočekali tijekom radnog vremena, prekidajući posao, gradonačelnik je kazao da je premijeru rekao da je pozdravljen veselije i bučnije nego kada dolaze gradonačelnici. „Ne bih znao ništa reći o okupljanju, jer sam cijelo jutro s premijerom izvan zgrade. Ljudi su se spontano okupili i rekli što misle, dakle s nikakvim mojim blagoslovom ili organizacijom“, rekao je splitski gradonačelnik.

Sastanku su, uz splitskog gradonačelnika, prisustvovali predsjednik splitskog Gradskog vijeća Jure Šundov, zamjenici gradonačelnika Jelena Hrgović i Nino Vela, saborski zastupnik Petar Škorić, savjetnici Marin Babarović, Dragan Brtan, Krešimir Budiša i Ivica Grubišić, pročelnica Ureda Grada Marina Protić. Uz premijera su bili ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić, Krunoslav Katičić, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine, Tomislav Mihotić, državni tajnik za infrastrukturu u Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture te Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma. (Grad Split)