Vodice ugostiteljima prepolovile stopu poreza

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Vodica prihvatili su prijedlog gradonačelnice Branke Juričev Martinčev o dodjeli potpore male vrijednosti za ugostitelje kojom se porez na potrošnju ugostiteljima u tom gradu smanjuje s tri na jedan i pol posto. Ovu mjeru gradonačelnica je predložila kako bi se ugostiteljima olakšala situacija nakon što, zbog nove porezne reforme, stopa PDV-a na ugostiteljske usluge skoči na 25 posto.

Tom bi se mjerom trebalo olakšati poslovanje toj, za Grad Vodice, važnoj gospodarskoj grani. S obzirom da se smanjenje poreza odnosi na sve mjesece u godini, osim srpnja, kolovoza i rujna, gradonačelnica smatra da će to ujedno i motivirati vlasnike ugostiteljskih objekata da ne rade samo tri ljetna mjeseca, kao i da zbog velikih i novih troškova nastalih poreznom reformom ne povećavaju cijenu svojih usluga.

Vodička Gradska uprava prva je u Hrvatskoj, nakon najavljene porezne reforme i rasta poreza u ugostiteljstvu s 13 na 25 posto, na taj način izišla u susret lokalnim ugostiteljima, motivirajući ih da rade tijekom cijele godine i zadrže stare cijene. Gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev predložit će gradskim vijećnicima Grada Vodica da se na slijedećoj sjednici donese Odluka kojom će se za ugostiteljske usluge prepoloviti porez na potrošnju. 
Naime, predloženom Odlukom o dodjeli potpore male vrijednosti za ugostitelje koji plaćaju porez na potrošnju u svim mjesecima, osim za vrijeme pune turističke sezone; u srpanju, kolovozu i rujnu, porez bi umjesto sadašnjih 3% od prvog dana nadolazeće godine stajao ugostitelje svega 1,5%. Tom bi se mjerom trebalo olakšati poslovanje ovoj za grad Vodice važnoj gospodarskoj grani, motivirati vlasnike takvih objekata da ne rade samo tri ljetna mjeseca te da zbog velikih i novih troškovane ne povećavaju cijenu svojih usluga.