VODYOUNG - Vodnjan mladima nudi povoljan otkup nekretnina u centru Grada

Program predviđa mogućnost otkupa nekretnina u starogradskoj jezgri Grada Vodnjana – Dignano na poček od 2 godine uz priznavanje ulaganja u visini 1/3 vrijednosti izvršenih ulaganja, te osnivanje prava građenja na građevinskim česticama u vlasništvu Grada Vodnjana – Dignano na rok od 50 godina, uz plaćanje godišnje naknade u iznosu od 1,00 kn/m2.

Zbog dugogodišnje gospodarske krize koja je dovela do niza problema, uvjeti života za mlade ljude na području cijele države značajno su otežani. Svjedoci smo iseljavanja mladih u inozemstvo, čime se gubi najpropulzivniji dio stanovništva, mlada, visoko-obrazovana populacija.

Svjestan te činjenice, Grad Vodnjan - Dignano je inicirao projekt kojemu je glavni cilj bio upravo izrada programa za mlade pod nazivom VODYOUNG.

VODYOUNG je program poticanja stanovanja koji predstavlja jedan strateški okvir za budući razvoj Grada Vodnjana-Dignano. Programom se mladima do 40 godina nudi povoljnu kupnju sedam nekretnina za stanovanje u staroj jezgri Vodnjana i jednu u Galižani, te 14 parcela u vodnjanskom području Santa Domenica za osnivanje prava građaenja na 50 godina, s ciljem podizanja obiteljskog doma i uz mogućnost naknadnog otkupa zemljišta. Uz to, nudi im se i  poček od 2 godine uz priznavanje ulaganja u visini 1/3 vrijednosti izvršenih ulaganja, te osnivanje prava građenja na građevinskim česticama u vlasništvu Grada Vodnjana – Dignano na rok od 50 godina, uz plaćanje godišnje naknade u iznosu od 1,00 kn/m2. 

Cilj ove strateške vizije je unapređenja položaja i kvalitete života mladih, te pomoć pri rješavanju stambenih problema s kojima se ova populacija svakodnevno susreće.

Projekt je pažljivo smišljen od strane radne skupine, te su definirani glavni tematski ciljevi: poticati aktivno naseljavanje mladih na području grada, unaprijediti perspektive za život mladih, stvoriti infrastrukturne uvjete te razviti Grad naseljavanjem mlade, visoko-obrazovane populacije.

Ovim se projektom daje prilika svima koji žele svojim radom i trudom podići kvalitetu života u Gradu Vodnjanu-Dignano, te vjerujemo da će se veliki broj mladih željeti prijaviti za sudjelovanje u takvom Programu i na taj način učiniti naš Grad još boljim i ljepšim mjestom za življenje. 

'Očekujem veliki odaziv na natječaje, jer otkako je objavljena ova odluka gradska uprava zatrpana je pozivima zainteresiranih. Ovo je prvi natječaj, a očekujem da će ih biti još jer imamo još toliko nekretnina u vlasništvu grada za prodaju. Mladi napuštaju rodni kraj, pa i državu, u potrazi za boljim životom, a ovime želimo zadržati mlade u Vodnjanu te dovesti i visokoobrazovane iz drugih krajeva, pa i iz inozemstva. Imamo velike tvrtke poput Uljanika i Infobipa s djelatnicima iz drugih krajeva, imamo tvrtke u poslovnoj zoni Galižana, mladi se vrte oko Vodnjana, a ovo im je prilika za stvaranje obiteljskog doma', rekao je gradonačelnik Vitasović za Glas Istre.

Ponudu u naredna tri mjeseca mogu podnijeti svi mlađi od 40 godina i bez riješenog stambenog pitanja, a kriterij za bodovanje bit će stručna sprema, broj članova domaćinstva, dužina prebivališta na području Vodnjana i mjesto zaposlenja, odnosno da li podnositelj i/ili supružnik rade u tvrtki koja djeluje na području Vodnjana. Ponuditelj može konkurirati istovremeno na oba natječaja.(Grad Vodnjan, Glas Istre)