Vrbovec konačno pred rješenjem problema poplava

Hrvatske vode financirat će projekt Retencija Vir vrijedan tri milijuna kuna, a Grad je osigurao zemljište za izgradnju brane

Za grad Vrbovec 2016. godina može se okarakterizirati kao vrlo uspješna. Ostvarili su prihode iz EU fondova, a još ih je više u pripremi, kao i fazi realizacije. Projekt vodoopskrbe ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, Europska unija financirat će s 69 posto financijskih sredstava, dok se na području grada ulaže i oko 20 milijuna eura u odvodnju. Ostvaren je i projekt e-mobilnosti u Zagrebačkoj županiji. U suradnji s Fondom za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, sredstvima EU izgrađena je punionica za električna vozila na gradskom parkiralištu.

Kako bi se vođenje cjelokupnog sustava usmjeravalo na efikasnost, osnovana je Razvojna agencija grada Vrbovca koja je u ovoj godini konačno etablirana prostorno i organizacijski te je polučila efekte svog rada. U agenciji su provedene edukacije za voditelje projekata, odnosno izrade aplikacije za 17 proračunskih korisnika. Edukacija je vezana uz projekte samog grada i njihovih poduzetnika, OPG-ova, vatrogasnih društava i ostalih proračunskih korisnika kojima se pruža podrška prilikom prijava na natječaj.

Gradsko društvo Crvenog križa i Savjet mladih dobili su sredstva iz Europskog socijalnog fonda i provode projekte na području Grada. „Projekt Korak uz korak ostvario je potporu od 359 tisuća kuna, i to za rad deset asistenata u nastavi zaposlenih u I. i II. osnovnoj školi Vrbovec. Projekt Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec i partnera (Komunalac Vrbovec i Razvojna agencija) pod nazivom„Probudi kreativnost“ očekuje potporu od 570 tisuća kuna“ kazao je Stjepan Krklec, ravnatelj Razvojne agencije.

Što se, pak, 2017. godine tiče, prijedlog proračuna iznosi 57,470,696.29 kuna, i to je više od prošlogodišnjeg proračuna. Među najvažnijim projektima je rješenje za obranu od poplava kojeg je grad Vrbovec pronašao u retenciji Vir. Hrvatske vode započele su ovaj projekt, a Grad je osigurao zemljište za izgradnju brane, za što su izdate lokacijske dozvole. Hrvatske vode u proljeće očekuju građevinsku dozvolu, dok se u drugoj polovici iduće godine očekuje početak izgradnje nasipa koji će grad osigurati od vodnih valova. Projekt je vrijedan oko tri milijuna kuna i financirat će ga Hrvatske vode.

Dva velika vodovodna projekta

Iz grada su istaknuli kako su ishođene građevinske dozvole za dva velika projekta. Projekt vodoopskrbe Istoka Zagrebačke županije koji obuhvaća četiri grada i deset općina, dobio je 42 građevinske dozvole. Na području Vrbovca gradit će se 40-ak kilometra mreže za odvodnju te uređaj za pročišćavanje. „Treća, ujedno i posljednja građevinska dozvola za odvodnju na našem području, trebala bi ovih dana biti izdana, aplikacije su napravljene, a iduće godine očekujemo realizaciju ovog projekta koji se priprema već sedam godina. U Vrbovcu tako očekujemo početak velike investicije koja će trajati tri godine“, poručio je gradonačelnik Vladimir Bregović.

Jedan od važnijih projekata u 2017. jest Poduzetnički inkubator, za kojeg će Vrbovec tražiti EU sredstva: Vladimir Bregović

Jedna velika već započeta investicija je izgradnja drugog kolosijeka željezničke pruge od Dugog Sela do Križevaca. Sama investicija vrijedna je oko 200 milijuna eura. Isto tako, postignut je dogovor o rekonstrukciji postojećeg kružnog toka, izgradnji autobusnih ugibališta, kao i izgradnji novog kružnog toka kod Konzuma, za što je već ishođena lokacijska dozvola. Navedene radove financirat će Hrvatske ceste.

Nadalje, izrađen je plan razvoja širokopojasnog Interneta. „Grad Vrbovec nositelj je projekta za područje Vrbovca i pet općina te Svetog Ivana Zeline i Bedenice. Plan razvoja trenutno čeka ocjenu sukladnosti s državnom strategijom koju će dati HAKOM. Nakon dobivene suglasnosti, započet ćemo postupak javne rasprave te aplicirati projekt prema Europskoj uniji“, poručio je Bregović.

EU novcem do Poduzetničkog inkubatora

Važan je i projekt Poduzetničkog inkubatora. Druga faza tog projekta je kulturno – informacijski centar. Za inkubator je ishođena Građevinska dozvola, napravljen je troškovnik i studija predizvodljivosti. „Ukupno ulaganje iznosilo bi 23 milijuna kuna, očekuje se sufinanciranje iz EU, no Grad bi trebao izdvojiti 30 do 40 posto tog iznosa što je velik teret“, poručili su iz Grada. Trenutno razmišljaju o mogućnostima ušteda i efikasnosti u daljnjem korištenju. Taj projekt predviđa točno specificiranu opremu koja je vrlo skupa, među njima i CNC stroj, trošak je velik te sama gradnja može varirati.

Ovaj ćemo projekt aplicirati iduće godine. Imamo dobrih primjera inkubatora u okolici, sve to provjeravamo i mislim da smo na dobrom putu“, kazao je gradonačelnik.

Osim toga, u 2016. godini realizirano je mnogo projekata. Asfaltirano je 15-ak cesta, uređena su dva dječja igrališta u Jugu I i Martinskoj Vesi, otvorena je nova cesta, tzv. Stari industrijski kolosijek te je postavljena nova javna rasvjeta.

Što se tiče nove rasvjete, proveden je ESCO projekt javne rasvjete i zamijenjeno 2485 komada rasvjetnih tijela, a dodatno su naručene 274 lampe za osvjetljenje pojedinih područja. Projekt je vrijedan 8,5 milijuna kuna. Gradonačelnik je istaknuo kako se tako postiže ušteda veća od 60 posto kojom se u potpunosti pokriva trošak samog projekta.

U 2017. godini građani Vrbovca, najavljuju iz Grada, mogu očekivati više novih projekata financiranih od strane Europske unije, no gradonačelnik smatra kako je još puno posla pred njima te kako će iduća godina biti samo početak realizacije velikih projekata. „Od poduzetničkog inkubatora, retencije Vir te izgradnje vodovodne mreže na cijelom istoku županije koja će potrajati tri godine, sve u korist građana“ to će obilježiti iduću godinu smatra Vladimir Bregović. (E.Z.)