Vrbovec: Poljoprivrednicima će se subvencionirati troškovi analize kvalitete tla

Na sjednici Gradskog vijeća, u Program potpora poljoprivredi na području grada Vrbovca za razdoblje od 2019. do 2020. godine uvedena je nova mjera kroz koju će se subvencionirati troškovi analize kvalitete tla.

Izdaci za analizu tla subvencioniraju se sa 30%, a najviše do 200 kuna po uzorku i maksimalno do 4.000 kuna po korisniku potpore. Kako istu mjeru ima i Zagrebačka županija, zainteresirani imaju mogućnost dobiti i do 100 posto potpore.

S obzirom na to da se više ne naplaćuje kontrola mliječnosti kod krava i koza, oslobođeno je oko 100 tisuća kuna koja su prenamijenjena za tu novu potporu. 

-To je još jedan korak u pomaganju domaćim poljoprivrednicima u proizvodnji i plasmanu robe na tržište - kaže gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj. Dodaje kako je oporba u Gradskom vijeću tu mjeru predlagala u prosincu prošle godine u amandmanima na proračun. Tada taj amandman nije usvojen jer je prijedlog predan na samoj sjednici vijeća te nije bilo dovoljno vremena za usklađivanje izvora financiranja. Zato je tada prijedlog odbijen, kaže, ali usvojen prilikom izglašavanja rebalansa, a sada i proveden u djelo.

Pravo na ostvarivanje subvencije imaju fizičke i pravne osobe s područja Grada Vrbovca, upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, sa sjedištem odnosno prebivalištem na području Grada Vrbovca, koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom na području Grada Vrbovca te svojim aktivnostima popravljaju kvalitetu tla. Analizu tla provode ovlašteni laboratoriji (institucije) na području Republike Hrvatske.(L.K.)