Vrgorac: Pranić ponovo uvodi studentske stipendije, besplatne udžbenike i nagrade uspješnim učenicima i profesorima

Nakon što je prethodna gradska vlast 2014. godine ukinula studentske stipendije, gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić ponovo je odlučio u Proračunu za 2018. godinu izdvojiti novac za studente, i to u sklopu čitavog paketa mjera za poticaje učenicima, studentima i uspješnim profesorima, teškom gotovo pola milijuna kuna.

Programom 'Znanjem za Vrgorac' vrijednim 440 tisuća kuna od iduće godine će se dijeliti 20 studentskih stipendija od po 750 kuna mjesečno, prvašićima će se sufinancirati kupnja školskih torbi i pribora, a svim osnovnoškolcima – u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom omogućiti besplatni udžbenici. Također, Grad Vrgorac omogućit će produženi boravak u Osnovnoj školi Vrgorac, a uspješnim učenicima i mentorima Osnovne i Srednje škole koji postignu vrhunske rezultate na državnim natjecanjima dijelit će se novčane nagrade, za što je predviđen fond od 30 tisuća kuna.

'Intencija je ulaganje u djecu i mlade grada Vrgorca kroz poboljšanje standarda obrazovanja i poticanje mladih na ostvarenje još boljih uspijeha u školi i na fakultetu. Program je također zamišljen kao i svojevrsna pomoć roditeljima u vidu organizacije Produženog boravka, koji je će djeci pružiti adekvatnu podršku kod obavljanja školskih zadataka, kao i kreativne trenutke pod stručnim nadzorom djelatnika obrazovne ustanove. S duge pak strane, za početak školske godine, a koji se posebno odnosi na prvašiće, želja je sufinancirati nabavku opreme za školu, te na taj način bar u jednom dijelu financijski rasteretiti roditelje, a razveseliti djecu', pojašnjava gradonačelnik Pranić i ističe kako je krajnji cilj programa 'Znanjem za Vrgorac' osluškivati potrebe djece, prepoznati ih, i na kraju ih realizirati u skladu s financijskim mogućnostima Grada. Ulaganje u znanje, mladost i kreativnost je ulaganje u budućnost, zaključuje Pranić.

Inače, što se stipendija tiče, one su se u Vrgorcu zadnji put našle u proračunu za 2014., ali nisu i isplaćene pa je Pranić, navodi, preuzevši dužnost gradonačelnika na izvanrednim izborima 2016. naslijedio 230 tisuća kuna duga prema studentima za stipendije iz 2013. i 2014.godine. Taj dug su uspjeli vratiti ove godine, a već od iduće ponovo kreće redovito stipendiranje studenata. (gradonačelnik.hr)