Vrgorac: Za poticaje poljoprivrednicima triput više nego lani

Gradsko vijeće Grada Vrgorca usvojilo je proračun za 2018. u kojemu se utrostručuju izdvajanja za poljoprivrednike. Kako nam kaže gradonačelnik Ante Pranić, Vrgorac ima najviše OPG-ova u čitavoj Splitsko-dalmatinskoj županiji, preko 450 ih je aktivno, i veliki broj obitelji živi isključivo od poljoprivrede. Upravo zato, Grad je aktivirao plan plan pomoći poljoprivrednicima te će im kroz subvencije i razne mjere potpore u idućoj godini podijeliti 950 tisuća kuna. Paralelno vrgorački poduzetnički centar pomaže svima u apliciranju na bespovratna sredstva, pa je tako zadnjim natječajem preko 40 OPG-va dobilo je po 15 tisuća eura pojedinačnih bespovratnih poticaja.

U 2018. godini Grad Vrgorac tako će sa 50 tisuća kuna sufinancirati edukacije, odnosno javna predavanja o raznim temama iz poljoprivrede, sa 80 tisuća kuna će subvencionirati premije osiguranja od mraza, a s 300 tisuća nabavu sadnog materijala jagoda, što je usklađeno sa županijskim programom po modelu 1/3 Grad, 1/3 Županija, 1/3 poljoprivrednik. Sa 120 tisuća kuna Grad nastavlja sufinancirati troškove osnivanja zemljišne knjige KO Dusina, područja vrgoračkog kraja u kojem je poljoprivreda najrazvijenija i tako omogućavamo svima rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Za nasipavanja poljskih puteva osigurano je 200 tisuća kuna, a isto toliko i za izradu projektne dokumentacije za poljoprivredno-poduzetnički inkubator.

'Želimo sagraditi moderni inkubacijski prostor kojeg će moći sukladno javnom pozivu po simboličnim iznosima koristit svi naši OPG-vi. Naš poduzetnički centar krenuo je razvijati web aplikaciju sa svim OPG-vima u kojoj će na jednom mjestu biti svi naši poljoprivrednici sa svojim proizvodima i time će biti predstavljeni tržištu putem modernih aplikacija', najavljuje gradonačelnik Pranić. (gradonačelnik.hr).