Vrlika – 3. grad u Hrvatskoj sa besplatnim vrtićem za svu djecu!

Nakon Umaga i Obrovca, Vrlika postaje treći grad u Hrvatskoj koji osigurava besplatan smještaj u vrtiću za svoju djecu. Gradsko vijeće prihvatilo je, naime, prijedlog novog gradonačelnika Jure Plazonića po kojem će Grad ubuduće u stopostotnom iznosu financirati smještaj djece u vrtiću 'Zvoničić'.

Grad je dosada sufinancirao vrtićke troškove, za što su iz proračuna izdvajali oko 350 tisuća kuna godišnje, a roditelji su smještaj djece plaćali po 280 kuna mjesečno. No, zabrinuti zbog loše demografske slike i trenda iseljavanja mladih, nova gradska uprava na čelu sa Jurom Plazonićem odlučila je dodatno pomoći vrličkim obiteljima i uvesti potpuno besplatan vrtić.

Jure Plazonić, novi gradonačelnik Vrlike

'Nismo napravili ništa revolucionarno, ali i na ovaj način želimo pomoći mladim obiteljima i pokazati brigu za svako dijete jer nam je pronatalitetna politika jedan od ključnih prioriteta', kaže nam Plazonić i podsjeća kako Grad godinama već isplaćuje jednokratne novčane pomoći za novorođenčad po kojima su se i u velikoj analizi gradonačelnik.hr-a etablirali kao treći grad (nakon Visa i Vrbovskog) sa najvećim naknadama u Hrvatskoj. Isplaćuju, naime, po 4.000 kuna za prvu bebu, 6.000 za drugo i 10.000 za treće dijete u obitelji.

Osim toga, ističe Plazonić, Grad Vrlika već 15 godina osigurava besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce, pokriva troškove prijevoza srednjoškolcima te isplaćuje stipendije svim redovnim studentima. Plazonić ističe kako im nije cilj hvaliti se ovim mjerama i oglašavati ih na sva zvona, već rade diskretno, nastojeći što više pomoći svojim građanima i osigurati im što bolje uvjete za život.

Besplatan vrtić, u kojeg je ove godine upisano 30 djece, za proračun će značiti dodatni trošak od 450 tisuća kuna mjesečno, ukupno 800 tisuća kuna. Novac je osiguran tako što se odustalo od nekih drugih stavki za koje su u Gradu ocijenili da su u ovom trenutku od manje važnosti. (gradonačelnik.hr)

Vrlika, jure plazonić, besplatni vrtić, pronatalitetne mjere