Vukovar: Ulaganjem u poduzetništvo premašen plan zapošljavanja

S ponosom mogu naglasiti da je rad sadašnje gradske uprave, otvorenost 24 sata dnevno za gospodarstvenike i direktan utjecaj kroz programe koje smo ponudili vukovarskim gospodarstvenicima tijekom 2014. i 2015. godine omogućio novootvorenih 560 radnih mjesta i smanjenju nezaposlenosti, na čemu nećemo stati – rekao je uvodno gradonačelnik Ivan Penava.

Gradonačelnik Ivan Penava, zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček i pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Josip Ivančić na medijskoj konferenciji predstavili podatke o kretanju broja zaposlenih u Vukovaru i direktnom utjecaju Programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Vukovara u razdoblju lipanj 2014.-lipanj 2016. godine.
-Govorimo o najistaknutijoj temi od kako smo dobili povjerenje i dužnost upravljati gradom Vukovarom koju smo, uostalom, našim građanima i obećali u predizborno vrijeme. Obećali smo aktivno sudjelovati u procesu otvaranja 500 novih radnih mjesta u Vukovaru što smo nakon dvije godine i premašili i to u vrijeme izražene ekonomske krize. Prije toga, poznato je, stanje u vukovarskom gospodarstvu deset godina bilo je katastrofalno. Danas s ponosom mogu naglasiti da je rad sadašnje gradske uprave, otvorenost 24 sata dnevno za gospodarstvenike i direktan utjecaj kroz programe koje smo ponudili vukovarskim gospodarstvenicima tijekom 2014. i 2015. godine omogućio novootvorenih 560 radnih mjesta i smanjenju nezaposlenosti, na čemu nećemo stati – rekao je uvodno gradonačelnik Ivan Penava.
Naime, prema podacima HZMO, po prvi puta od kada se sustavno prate trendovi broj nezaposlenih u gradu Vukovaru smanjio se ispod 2.000, te je 30. lipnja 2016 iznosio 1.731 osobu. Od 2014. godine grad Vukovar bilježi pozitivan trend u kretnjama broja zaposlenih. Prema podacima HZMO broj zaposlenih 30. lipnja 2016. godine iznosio je 9.423, što je za 193 osobe više nego 30. lipnja 2015. godine, odnosno čak 319 zaposlenih više u odnosu na 30. lipnja 2014. godine.
- Uspjeli smo, iako su prije govorili da je to nemoguće i da nije na gradskoj upravi da otvara nova radna mjesta. Uspjeli smo, jer smo bili uporni u tome da konstantna ulaganja u poduzetničku klimu i izuzetni napori gradske uprave da grad Vukovar pretvori u poželjnu investicijsku lokaciju moraju rezultirati otvaranjem novih proizvodnih pogona, obrta i trgovačkih društava, što se i dogodilo. Nakon dugog niza godina u kojima nas je pratio negativni trend, napokon smo okrenuli situaciju u korist naših građana i doveli do toga da su oni pozitivni poduzetnički trendovi prevladali. I važno je naglasiti da je iz godine u godinu taj pozitivan trend sve izraženiji i iskreno se veselim budućim podacima jer znam da smo ove godine radili još marljivije i upornije" – rekao je gradonačelnik Penava te iznio podatak da je u protekle dvije godine, zahvaljujući sredstvima iz gradskog proračuna kao i sredstvima Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara poduzetnicima uplaćeno 11 milijuna kuna potpore.
Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček iznio je podatak da grad Vukovar na godišnjoj razini za razvoj poduzetništva izdvaja tri milijuna kuna i još 500.000 kuna za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, odnosno male obrtnike.
-Povratne informacije od strane naših obrtnika vrlo su pozitivne što nas čini zadovoljnima, ali i pruža dodatni motiv da znamo i možemo nastaviti s pozitivnim trendom te stvoriti pretpostavke za još intenzivnija zapošljavanja – rekao je zamjenik gradonačelnika Pavliček još jedanput podsjećajući kako se u samo dvije godine uspjelo ostvariti predizborno obećanje vezano za nova radna mjesta u gradu Vukovaru. (Grad Vukovar)