Vukovar: Uručeni certifikati "Proizvod hrvatskog seljaka"

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava na Gradskoj tržnici Vukovar uručio je certifikate „Proizvod hrvatskog seljaka" poljoprivrednim proizvođačima.
„Cilj ovog projekta je promovirati domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštiti ih od nelojalne konkurencije. Ovakav način ponude domaće hrane predstavlja jedan od načina skraćivanja lanaca opskrbe građana hranom te svježu i domaću hranu čini lakše dostupnom. Osim toga ovo je izvrsna prilika da se turistima prikaže sva raznolikost ponude tradicijske hrane i na taj način najbolje prezentiraju naše kulturne i prirodne vrijednosti," rekao je gradonačelnik Penava.

Organizaciju certificiranja i dodjele oznake kojom se jamči porijeklo proizvoda zajedno provode Udruga hrvatskih tržnica (UHT), Savjetodavna služba te predstavnici udruga proizvođača, kao i lokalne samouprave i regionalne uprave.

Grad Vukovar uključio se u provedbu ovog projekta te je povjerenstvo za nadzor i dodjelu oznake Proizvodi hrvatskog seljaka, koje čine predstavnici Gradske tržnice Vukovar, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te Savjetodavne službe, posjetilo prvih 15 poljoprivrednih proizvođača koji su podnijeli zahtjeve za certificiranje.

Certificiranje je za proizvođače besplatno, a uz sami certifikat proizvođaču se dodjeljuje i pregača te majice s logom Proizvod hrvatskog seljaka i Gradske tržnice Vukovar.

(vukovar.hr)

Ivan Penava