World Hala Day: U Opatiji otvoren najveći ovogodišnji halal događaj u svijetu

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar - Kitarović u srijedu je, 2. studenog,  svečano otvorila World Halal Day, najveći ovogodišnji događaj u svijetu o halal tržištu, turizmu i islamskom bankarstvu koji se do 4. studenog održava u Opatiji.
Tijekom obraćanja prisutnima Predsjednica je kazala:„Budući da snažno zagovaram internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva i otvaranje novih, netradicionalnih tržišta hrvatskim tvrtkama, koncepcija halala kao i problematika kojom ćete se baviti na ovom kongresu bliski su osnovnim polazištima moga predsjedničkog programa za bolju Hrvatsku.“ Dodala je i kako podržava napore Islamske zajednice u Hrvatskoj za otvaranje novih tržišta  hrvatskim gospodarstvenicima.
Svečanosti otvorenja prisustvovali su zamjenik ministra gospodarstva Republike Turske Fatih Metin, državni mistar Ujedinjenih Arapskih Emirata NJ.E. Rashid bin Ahmed bin Fatah, župan Primorsko – goranske županije Zlatko Komadina, zamjenica ministra turizma Republike Hrvatske Snježana Brzica, direktorica turističke zajednice grada Opatije Suzi Petričić, a u ime Grada Opatije otvorenju su nazočili gradonačelnik Ivo Dujmić i njegov zamjenik Fernando Kirigin.


Gradonačelnik Ivo Dujmić u svojem je obraćanju rekao da je izuzetno zadovoljan što je treće svjetsko izdanje Međuanrodnog kongresa i sajma o halal tržištu nakon Singapura i Indije došlo u Opatiju.
„Već davno smo svi zaključili da se gradovi okrenut budućnosti moraju mijenjati, širiti, prilagođavati, pa tako i Opatija koja svakim danom bilježi sve više posjetitelja s novih turističkih tržišta. I za te posjetitelje želimo biti spremni i informirani, a jedan od odličnih načina je ugostiti Kongres s ovom temom našem gradu, koji će svakako doprinjeti i našoj želji da se pozicioniramo i kao halal certificirana destinacija“ istaknuo je gradonačelnik Dujmić.
World Halal Day okuplja četrdesetak najeminentnijih stručnjaka na svijetu o halal tržištu i turizmu koji će kroz tematske panele tijekom tri dana posjetitelje upoznati s novostima i potencijalima ovog najbrže rastućeg tržišta na svijetu.
Organizatori ovog specifičnog događaja su  Centar za certificiranje halal kvalitete i Islamska zajednica u Hrvatskoj. Tijekom ceremonije otvaranja, muftija dr.sc. Aziz ef. Hasanović i rukovoditelj Centra za halal certificiranje Aldin Dugonjić dodijelili su posebna priznanja najzaslužnijim poduzećima, hotelima i institucijama za razvoj halal tržišta i turizma u Hrvatskoj među kojima su Podravka d.d., Kraš d.d., Vindija d.d., Naše klasje d.o.o., hoteli Westin, Bonavia, Aristos, Turist, Baška, kao i osnovna škola Matije Gupca koja je pionir u regiji u implementaciji halal standarda u školstvu.
Isto tako, organizatori su u sklopu realizacije World Halal Daya u Opatiji donirali 20.000 kuna za potrebe Kolibrića, igraonice djece s teškoćama u razvoju pri Društvu „Naša djeca“ Opatija. (Grad Opatija)