Odbijene žalbe, uskoro novi natječaj za novi termoblok

Za osječku termoelektranu čak 2,7 milijardi kuna

Žalba dviju kompanija na poništeni natječaj za izbor izvođača radova na gradnji novog bloka osječke termoelektrane odbijena je i uskoro će biti raspisan novi natječaj, prenosi Glas Slavonije izjavu ministra gospodarstva Tomislava Panenića.

'Uskoro će biti raspisan novi natječaj i mogu reći da će definitivno u Osijeku biti građen novi termoblok. Ostaje nam samo još da u Ministarstvu s HEP-om pretresemo sve detalje kako bismo mogli raspisati novi, kvalitetniji natječaj. Investicija će biti realizirana i posebice sustav grijanja u Osijeku bit će unaprijeđen', kazao je Panenić za Glas Slavonije. Naime, piše ovaj list, natječaj za izbor izvoditelja gradnje novog bloka termoelektrane u Osijeku HEP je poništio u siječnju ove godine. Na natječaj su se javila dva ponuđača, odnosno zajednice ponuditelja - ZP Siemens Aktiengesellschaft, München, Njemačka i Siemens d.d., Zagreb te Abener Energia s.a. i Teyma Gestion de Contratos de Construccion e Ingenieria, s.a. iz španjolske Seville. Obje su se i žalile Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave.

Na prostoru sadašnje termoelektrane-toplane, nakon što bude izabran izvođač na novom natječaju, prema planu gradit će se novi plinski blok električne snage 500 MW i toplinske snage 160 MW. Projekt je opisan kao visokoučinkovita kombi-kogeneracijska elektrana na plin čijom se realizacijom planira uvesti u elektroenergetski sustav istovremeno jak i fleksibilni izvor, ali i koji će u cijelosti podmiriti potrebe potrošnje topline u Osijeku za potrošače priključene na centralni toplinski sustav.

Vrijednost ovog projekta je golemih 2,7 milijardi kuna i kada počne gradnja termoelektrane predstavljat će najveću investiciju na području Slavonije i Baranje. (Izvor: Glas Slavonije/I.Mikulić)