INTERVJU Ivo Dujmić

Za pronatelitne mjere izdvajamo preko milijun kuna, a rebalansom ćemo dodatno pojačati i poticaje poduzetnicima

Grad Opatija ove se godine, u našem velikom istraživanju o demografskim mjerama, istaknuo kao apsolutni rekorder po visini naknada za bebe, ali i ostalim pronatalitetnim mjerama kojima mladim obiteljima pomažu i olakšavaju im financijsku situaciju. Osim mladih, u fokusu gradske uprave su i starije generacije kojima Grad isplaćuje božićnice, uskrsnice, plaća im zdravstveno osiguranje...Ukratko, za potrebe građana Ivo Dujmić i njegova gradska uprava ove su godine izdvojili čak deset milijuna kuna više nego lani, a puno se ulaže i u poticanje i razvoj poduzetništva. Kakvi su efekti ovih mjera, koji su projekti trenutno aktualni a što se planira u narednom periodu, razgovarali smo s gradonačelnikom Dujmićem.

G. Dujmić, prva godina Vašeg trećeg mandata na čelu Grada Opatije je prošla. Kako ste zadovoljni, jeste li realizirali sve što ste planirali u protekloj godini?

- Iznimno sam zadovoljan. Zahvaljujući našim sugrađanima, Opatijkama i Opatijcima koji su prepoznali ostvareno u prethodna dva mandata, kao i predizborni program moje Nezavisne liste, dobio sam priliku taj program i realizirati. Već u prvih šest mjeseci trećeg mandata na Gradsko vijeće došli su prijedlozi mnogih mjera, koje su i izglasane. Tako je dobar dio planiranog u ovom mandatu već i realiziran ili pred skorom realizacijom.

Koje biste projekte i mjere istaknuli kao najvažnije?

- Mnogo je tu mjera koje obuhvaćaju gotovo sve segmente života u gradu. Istaknimo poticaje za obitelji s djecom, od 10 tisuća kuna za svako novorođeno dijete, 15 tisuća za drugo, 20 za treće dijete, do besplatnih udžbenika za osnovnoškolce, stipendije za učenike i studente.

Grad Opatija daje i poticaje za zapošljavanje tvrtkama i obrtima koji zapošljavaju radnike s prebivalištem u Opatiji ( jednokratno 10 tisuća kuna ili 2,5 tisuće kuna kroz 12 mjeseci) kao i za otvaranje novih tvrtki, obrta i OPG-ova.

Istaknut ću i potporu za rješavanje stambenog pitanja za mlade, kroz oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa pri gradnji ili dogradnji stambenog prostora.

Što je slijedeće što planirate, što građani mogu očekivati u narednom periodu?

- Ostaje nam, što ćemo vrlo skoro i riješiti, pitanje lokalnog javnog gradskog prijevoza, odnosno povezati Središte grada sa širim centrom što će se realizirati uvođenjem miniautobusa na ekološki pogon na relaciji Volosko-Ulica Maršala Tita- Punta Kolova (novi Dječji vrtić)- Nova cesta- Naselje Zora- Dom zdravlja (novi) – Volosko. Našim građanima takav je vid prijevoza, pored one usluge koju, na cijeloj Opatijskoj Rivijeri pruža riječko Komunalno društvo Autotrolej, potreban kako bi lakše obavljali svakodnevne obveze.

Mogu najaviti da će pilot projekt miniautobusi na opatijske ulice stići početkom rujna kada započinje nova predškolska godina.

Ovih ste dana najavili rebalans proračuna i novo kreditno zaduženje kojim planirate uravnotežiti proračun. O čemu se točno radi i hoće li ovaj prijedlog proći na Gradskom vijeću?

- S obzirom da se talijanski partner ( Zajednica Talijana i njihovi partneri) zbog financijskih nemogućnosti povukao iz sufinanciranja izgradnje vrtića, moramo naći novo rješenje. Prvobitno su planirane tri odgojne skupine na talijanskom jeziku u novom vrtiću, pa je njihov financijski dio kolača trebao biti 11 milijuna kuna, tako da ćemo ostati na jednoj odgojnoj skupini namijenjenoj talijanskoj nacionalnoj manjini.

Prijedlog odluke o zaduženju sam povukao s posljednje sjednice Gradskog vijeća koja je održana 31. srpnja, kao i Prijedlog izmjene i dopune Proračuna Grada Opatije za 2018. godinu. U mjesecu rujnu ove godine predložit ću Gradskom vijeću donošenje Odluke o raspisivanju natječaja za prodaju zgrade sadašnjeg dječjeg vrtića, jer će nova pedagoška godina započeti s radom u novootvorenom objektu, a prodaja navedene nekretnine planirana je u važećem proračunu Grada Opatije, kojeg je Gradsko vijeće usvojilo dana 14.12.2017. godine. Predložit ću izmjenu proračuna Grada Opatije za 2018. godinu i visinu kreditnog zaduženja. Odgovorno tvrdim da predložena zaduženja neće imati nikakvih negativnih posljedica na gradski proračun ni u ovoj niti u idućim godinama.

U državi u kojoj je demografija rak-rana i u kojoj se još uvijek čekaju konkretne mjere kojima bi se pokušali barem zaustaviti negativni trendovi, gradovi su počeli sami preuzimati inicijativu u ovoj borbi, pri čemu se Opatija ističe svojim paketom pronatalitetnih mjera, a posebno visinom naknada za bebe po kojima ste apsolutni rekorder. Što ove mjere znače za proračun, kako ih financirate i kakve efekte očekujete?

- Novi iznosi naknada za novorođenu djecu na snazi su godinu dana. U 2017. godini za ove naknade u gradskom proračunu bilo je osigurano 470.000 kn, dok je za 2018. osigurano 1.000.000 kn.

Naknada za prvorođeno dijete iznosi 10.000 kn, za drugo 15.000 kn, za treće – 20.000 kn, a za svako sljedeće dijete naknada se povećava za 5.000 kn.

Veseli nas skoro otvorenje novog objekta dječjeg vrtića na Punta Kolovi , sagrađenog prema najsuvremenijim standardima.

Podsjećam i na činjenicu da se cijena boravka djece u vrtiću za roditelje nije mijenjala godinama te da ona za cjelodnevni

program iznosi 650 kuna a za poludnevni program 290 kuna što je manje od 20% stvarne (ekonomske) cijene.

Nijedno opatijsko dijete ove predškolske godine neće ostati neupisano i imat ćemo čak 92 djece u vrtićima više nego lani. Pored povećanog smještajnog kapaciteta, veseli nas i povećani interes upisa u jasličke skupine jer broj novorođene djece u Opatiji raste. Dodat ću da je baby boom zahvatio i Grad Opatiju jer u ovom trenutku nekoliko naših djelatnica je na porodiljnom dopustu.

Zatim, Grad je osigurao financiranje obveznih udžbenika za sve osnovnoškolce s prebivalištem na području Opatije, a srednjoškolcima je osigurano sufinanciranje nabave udžbenika sa 750 kuna. Nudimo i razne oblike stipendija srednjoškolcima i studentima.

Planirate li neke nove iskorake ne ovom području?

- Uvodimo i pilot program rada dječjeg vrtića u dvije smjene za roditelje koji rade u smjenama, bude li dovoljno interesa za taj program naš će vrtić nastaviti raditi i u drugoj smjeni do 22 sata, jer svjesni smo da roditelji rade u smjenama i svakako se moraju snalaziti s čuvanjem djece.

Obnovit ćemo sve zgrade dječjih vrtića na području cijeloga Grada, svih naselja Grada Opatije. Obnova vrtića Volosko je pri kraju, već smo obnovili onaj u Ičićima. Ostaje nam Veprinac u kojem je zabilježen velik poras broja male djece, što je lijepa vijest. Apliciramo europskim fondovima za dogradnju vrtića u tom naselju. Isto tako podržavamo sve aktivnosti Društva naša djeca Opatija i drugih udruga i otvoreni smo za prijedloge kako dodatno poboljšati život mladih u Opatiji. Upravo zato usvojili smo i dokument Lokalni program za mlade od 2018.-2021.

Općenito ste, za potrebe građana, odnosno socijalne mjere, u ovogodišnjem proračunu izdvojili čak 10 milijuna kuna više nego lani. Koje biste mjere tu istaknuli kao najbitnije za kvalitetu života i standard građana?

- I u socijalnom se programu najviše brinemo za naše najmlađe kao i najstarije sugrađane. Tako smo roditeljima koji imaju četvero i više djece osigurali i dodatnu novčanu pomoć:

- za svako dijete koje pohađa dječji vrtić 1.500 kuna godišnje ako je dijete u poludnevnom programu ili 3.000 kuna godišnje ako je dijete u cjelodnevnom programu,

- za svako dijete osnovnoškolskog uzrasta 1.500 kuna godišnje, a ako dijete pohađa produženi boravak 3.000 kuna godišnje,

- za svako dijete srednjoškolskog uzrasta 2.000 kuna godišnje,

- za svako dijete koje je redovan student na visokoškolskim ustanovama u RH, i nije starije od 25 godina, a nije korisnik stipendije po drugoj osnovi 5.000 kuna godišnje.

Našim umirovljenicima koji imaju mirovinu nižu od 3 tisuće kuna od ove godine osigurali smo novčani bon od 500 kuna za Uskrs i 500 kn za Božić.

Njima isto tako refundiramo troškove dopunskog zdravstvenog osiguranja u iznosu od 840 kuna godišnje.

U proračunu ste udvostručili i izdvajanja za zapošljavanje i poduzetništvo. Kakav je interes i povratna reakcija od poduzetnika?

- Interes poduzetnika je zamjetan. Ne samo za zapošljavanje naših Opatijaca, što sam već spomenuo, nego i za jednokratne poticaje od 10 tisuća kuna ili 12 mjesečnih po 2 i pol tisuće za sve novoosnovane tvrtke i obrte ili obiteljska poljoprivredna gospodarstva kojima pripada jednokratni poticaj od 6 tisuća kuna ili 12 mjesečnih od po tisuću kuna.

Ove godine je, primjerice, u prvih sedam mjeseci, zaprimljeno 26 zahtjeva za zapošljavanjem nezaposlenih Opatijaca, od toga je njih dvadeset odobreno, dani su poticaji za osnivanje 8 obrta i 2 OPG-a, ove godine je ukupno ugovoreno 30-tak raznih poticaja za poduzetnike, dok ih je cijele prošle godine ugovoreno 28, a primjerice 2012. njih 10.

Isto tako, našim poduzetnicima omogućavamo sufinanciranje izrade projekata za dodjelu sredstava iz EU fondova, a ugostitelje je razveselilo oslobađanje od plaćanja zakupa terasa u zimskom razdoblju .

Najavljenim rebalansom proračuna više će sredstava ići upravo u poticaje za poduzetnike i zapošljavanje.

Kakve efekte očekujete od ovih mjera i koliko ste, inače, zadovoljni poduzetničkom slikom Opatije?

- Efekti su se već vide, kao što sam rekao, a očekujemo i daljnji porast interesa za naše mjere. No, potpuno zadovoljni nikada ne možemo biti. Pored poduzetničkog duha naših stanovnika, kao i privlačenja inozemnih investitora, uz lokalnu samoupravu i država treba dodatno olakšati poslovanje gospodarstvenicima.

Koliko se, u planiranju gradskih projekata oslanjate na EU fondove i jeste li zadovoljni dosadašnjom uspješnošću u povlačenju EU novca?

- Relativno sam zadovoljan, ali moram reći kako nam je novo rangiranje indexa razvijenosti otežalo apliciranje na europske fondove, kao i mnogim drugim kolegama u razvijenijim gradovima i općinama.

Istaknut ću nekoliko europskih projekata u kojima su nam europska bespovratna sredstva značajno pomogla u realizaciji naših projekata.

Sredstva za rad pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama imamo osigurano do 2021. zahvaljujući Europskom socijalnom fondu.

U energetskoj obnovi zgrade dječjeg vrtića u Voloskom dobili smo bespovratne potpore iz europskih strukturnih fondova.

Izgradnja vodospreme Poklon na području naselja Vela Učka iz programa Ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014-2020 olakšat će vodoopskrbu u zaleđu.

Projektom RIVIERA4SEASONS2 iz programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija-Hrvatska, Opatiji i Portorožu odobrena su sredstva kojima će turistički valorizirati svoja zaleđa i okolicu te promovirati lokalnu kulturnu baštinu.

Ovo Vam je treći mandat na čelu Opatije. Čime ga planirate obilježiti u odnosu na prethodna dva, koji su ključni ciljevi za ove četiri godine?

- U preostalih nešto manje od tri godine cilj mi je u potpunosti ostvariti sva predizborna obećanja. Želim da Opatija živi punim plućima i ljeti i zimi, jer bogata kulturna i povijesna tradicija koju smo naslijedili nas na to obvezuje. No, isto tako želim da Stara Dama postane grad mladih, u kojem će oni ostajati i stvarati obitelji. To će im olakšati naša odluka o oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa prilikom gradnje stambenog prostora.

Nastavak dosadašnje plodne suradnje s javnim sektorom i Turističkom zajednicom u Opatiju treba donijeti još više kulturnih spektakala, ali i visokovrijednih investicija. Možete računati da ćemo i ovog puta ostvariti obećanja. (gradonačelnik.hr)

intervju, ivo dujmić, Opatija