Zadar najuspješniji po korištenju EU sredstava od ulaska u Uniju - prioritet je ulaganje u kulturu i poduzetništvo

Grad Zadar je, pokazala je naša najnovija analiza podataka Ministarstva financija, najuspješniji hrvatski grad u korištenju EU fondova od kako smo ušli u EU. U razdoblju od 2013.-2018. povukli su, najveći udio od ukupno ostvarenih sredstava svih gradova – 7,02 posto, a i prošle su godine bili među deset najuspješnijih gradova. Ne čudi stoga da je u našem prošlogodišnjem izboru za najbolji grad Zadar ušao u samo finale u kategoriji 'Šampion EU fondova', kao najbolji veliki i prvi dalmatinski grad po povlačenju EU sredstava.

Zadar je već treću godinu zaredom na visokom mjestu kada se analizira udio isplaćenih EU sredstava svim gradovima, a ove je godine za razdoblje od 2013. do 2018. godine osvojio prvo mjesto po udjelu EU pomoći svim gradovima sa 7,02%.  

Nakon ulaska u Europsku uniju do 2017. godine Zadar se istaknuo kao jedan od rijetkih hrvatskih gradova koji je do 2017. godine realizirao i pripremao čak 40 europskih projekata ukupne vrijednosti od otprilike 180 milijuna kuna. Tada su realizirani mnogi projekti poput uređenja Kneževe palače, uspostavljanja coworking prostora za jadranske poduzetnike, a krenulo se i s financiranjem 40 pomoćnika u nastavi u osnovnim školama. Iste je godine krenula i priprema drugih brojnih kapitalnih projekata od kojih se ističe modernizacija i opremanje poduzetničkog inkubatora te 35 milijuna eura vrijedna alokacija za teritorijalna ulaganja.

Nakon toga osigurana su sredstva za obnovu Providurove palače te uređenja zadarskih bedema zahvaljujući kojima je i postao jedan od svjetskih UNESCO gradova.

'Uređenjem ovih triju baštinskih lokaliteta mi podižemo vrijednost kulturnog sadržaja za naše građane, ali i značajno okrećemo Zadar prema kulturnom turizmu, jer kroz ove objekte nudimo vrhunske kulturne sadržaje za sve posjetitelje', kazao je gradonačelnik Branko Dukić.

Ove se godine krenulo i s projektom uređenja Centra za mlade na prostoru bivše vojarne vrijednog oko 40 milijuna kuna, a dovršen je prvi zadarski coworking prostor za poduzetnike - COIN coworking Zadar kao i projekt rekonstrukcije poduzetničkog inkubatora - InZad 2.0.

Posljednji poduzetnički projekt napravljen je u suradnji sa zadarskim sveučilištem gdje se u sklopu studentskog doma osigurao i prostor za poduzetnike pod nazivom CODE hub. Grad i dalje, pomoću EU sredstava, nastavlja s financiranjem pomoćnika u nastavi, a uveden je i popodnevni rad vrtića te se potiče razvoj nezavisne kulture i programa za mlade.

„Novci EU su još uvijek ključni instrument razvoja Grada Zadra, pomoću njega gradimo Zadar i podižemo standard u Zadru na jednu novu razinu. To je rezultat naših napora koji su napravljeni još za mojih prethodnika, kada su uspostavljeni kapaciteti i obučeni ljudi za pripremu i provedbu EU projekta, te se ta praksa nastavila razvijati i nadograđivati kontinuirano sve do danas. EU fondovi od početka za nas predstavljaju važan instrument za financiranje strateških projekata i potreba grada, te smo predali posebnu pažnju pripremi projekata koji mogu konkurirati za EU sredstva. Danas, kako se približavamo kraju programskog razdoblja do 2020. godine, naši su kapaciteti za pripremu i provedbu EU projekata vrlo blizu maksimuma jer paralelno provodimo niz kapitalnih i takozvanih “mekih” projekata“, istaknuo je gradonačelnik Zadra Branko Dukić. (gradonačelnik.hr/L.U.)