Zadar: Osigurano preko 14 milijuna kuna, deset vrtića radit će do 22 sata

fo: Shutterstock

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku prihvatilo je financiranje projektnog prijedloga Grada Zadra pod nazivom "Mreža ZaDar - mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja", čime će se omogućiti smjenski rad i produljeni boravak djece u vrtićima. Ukupna vrijednost projekta je 14.269.513,60 kn, a bespovratna sredstva iznose 100%. Ugovor s ministricom demografije Nadom Murganić u utorak je potpisao gradonačelnik Branko Dukić te poručio kako je riječ o iznimno vrijednom i životno važnom projektu. 

'On nam donosi održivo rješenje za realne potrebe obitelji s djecom i omogućuje  usklađivanje njihovog obiteljskog i poslovnog života. U primjeru našeg grada to znači da će više od deset vrtića raditi do 22 sata, produljeni boravak organizirat će se u tri vrtića, a zaposlit će se više od trideset odgojitelja i više stručnih suradnika i tehničkog osoblja. Danas u Zadru slavimo blagdan naše nebeske zaštitnice Svete Stošije, a ovaj dar će sigurno razveseliti zadarsku djecu i roditelje', poručio je gradonačelnik.
Grad je projekt prijavio u partnerstvu s gradskim vrtićima Radost i Sunce, te pet vrtića drugih osnivača (DV Maslačak, DV Ribica, DV Golubica, DV Klokan i DV Šuškalica). Vrtići će zahvaljujući ovom projektu unaprijediti svoj rad organiziranjem produljenog boravka i smjenskog rada, a kroz projekt će se verificirati novi odgojno-obrazovni programi, educirati postojeći i zaposliti novi djelatnici.

Inače, ministrica Murganić otvorila je i Sportsko igralište i sportski park u sklopu Športskog centra Višnjik.

 

U srpnju 2018. pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić, je u ime Gradonačelnika potpisao Ugovor o sufinanciranju radova i usluga u okviru Projekta za ulaganja u objekte dječjih vrtića s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Prvi je to put da se iz nacionalnih sredstava izdvaja za dječje vrtiće čija je gradnja, osnivanje i održavanje u isključivoj nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Iz Državnog proračuna izdvojeno je 117.500.000,00 kuna te su dodijeljena 253 ugovora o sufinanciranju. Grad Zadar je u okviru ovog poziva dobio 948.368,00 kuna i to za PO Grigor Vitez (DV Radost) – sanacija dvorane; PO Bokanjac (DV Radost) – sanacija krovišta; PO Jazine (DV Sunce) – rekonstrukcija i opremanje dječjeg igrališta i zajedničko dječje igralište oba vrtića pri ŠC Višnjik, koje je danas i otvoreno. Ukupna vrijednost radova na dječjem igralištu je 1.289.000,00 kuna, a sufinanciranje Ministarstva je 620.488,00 kuna.

(gradonačelnik.hr)