Zadar: Preko osam milijuna kuna za uvođenje novih niskotarifnih avio linija

Do prije deset godina, prije nego što je Ryanair počeo dolaziti, u Zračnoj luci Zadar bilo oko 60 tisuća putnika godišnje, a danas ih je gotovo deset puta više, odnosno 520 tisuća, po prvi puta u povijesti poslovanja zadarske zračne luke, kazao je gradonačelnik Kalmeta, a podršku sufinanciranja Ryanaira najavio je i ministar turizma Cappelli

U Zračnoj luci Zadar održana je konferencija za medije na kojoj su govorili ministar turizma, Gari Cappelli, gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta i direktorica zračne luke, Irena Čosić.  Gradonačelnik Kalmeta istaknuo je važnost uvođenja novih avionskih linija niskotarifnih kompanija za produljenje turističke sezone. 

'Podsjetit ću da je do prije deset godina, prije nego što je Ryanair počeo dolaziti, u Zračnoj luci Zadar bilo oko 60 tisuća putnika godišnje, a danas ih je gotovo deset puta više, odnosno 520 tisuća, po prvi puta u povijesti poslovanja zadarske zračne luke', kazao je gradonačelnik ističući da u tom smislu Grad podržava taj projekt jednako kao i Županija te su osigurana dodatna sredstva kao potpora uvođenju novih linija. Za tu je namjenu u gradskom proračunu predviđeno 2 milijuna kuna, a zajedno sa Zadarskom županijom te gradskom i županijskom turističkom zajednicom osigurano je preko 6 milijuna kuna, kazao je gradonačelnik Kalmeta i još jednom izrazio neupitnu potporu zadarskoj zračnoj luci i projektu sufinanciranja niskotarifnih aviokompanija kroz udruženo oglašavanje s ciljem razvoja cjelogodišnjeg turizma u Zadru i Zadarskoj županiji.

Zračna luka Zadar u 2016. godini ostvarila je promet od 520,000 putnika, što je za 6,7 % više u odnosu na godinu prije, istaknula na je konferenciji za medije direktorica Irena Ćosić. Također, najavila je nove kompanije u sezoni 2017. To su: EasyJet, Titan Airways i Flybe, a svojim će letovima kroz sezonu više puta tjedno povezivati Zadar s Milanom, Londonom, Manchesterom, Glasgowom, Bristolom, Kopenhagenom i Bečom. Za 2017. u zadarskoj zračnoj luci očekuju daljnji porast prometa za cca 8-12 posto, ovisno koliko bude popunjenost zrakoplova i još bolju sezonu.

Da će podržati projekt sufinanciranja Ryanaira i da Zadrani ne moraju strahovati da će se taj projekt obustaviti još je jednom potvrdio i ministar Gari Capelli. U tu će svrhu ministarstvo osigurati 3,5 milijuna kuna. Također, u udruženo oglašavanje ući će i mogućnost sufinanciranja brodskih linija poput Zadra – Ancone, a uvest će se i zaboravljena, za turizam važna, linija Pula – Lošinj – Zadar s ticanjima u Silbi najavio je ministar.

Ministar turizma najavio je povećanja broja turista i turističkog prometa, ne samo u ljetnom razdoblju, već i zimi.

'Ne želim govoriti o turističkoj sezoni, nego o turističkoj godini. I prosinac i siječanj bolji su nego lani, ne samo na zadarskom području već i u čitavoj Hrvatskoj gdje je u proteklom mjesecu ostvareno pola milijuna noćenja', naglasio je ministar Cappelli u Zadru dodajući da je velika je odgovornost na lokalnim zajednicama koje moraju definirati svoje posebnosti, razvijati priču, kreirati turističke programe i usluge.

Kao dobar primjer istaknuo je događaj poput Tuna, sushi & wine festivala za produženje turističke sezone, a ministarstvo će pomoći zainteresirati turoperatore ili avioprijevoznike za naša odredišta. Također, najavio je veću autonomnost turističkih zajednica nakon što se ostvare dva preduvjeta, a to su novi Zakon o boravišnoj pristojbi i Zakon o turističkim zajednicama. (Grad Zadar)