Zadar: Za 40 projekata iz EU povukli preko 180 milijuna kuna

U našem izboru najboljih gradova Grad Zadar ušao je u finale u kategoriji 'Šampion EU fondova', te je najbolji veliki, ali i dalmatinski grad, kada je korištenje EU fondova u pitanju.

Zadar je, tako, drugi najuspješniji grad u Hrvatskoj kada se analizira udio isplaćenih EU sredstava svim gradovima u razdoblju od 2013.-2017., dok je u 2017. godini bio šesti. U ovom razdoblju proveli su 24 EU projekta, a trenutno provode čak 20 projekata čije je razdoblje financiranja i provedbe započele prošle godine. Dakle, ukupno u proteklih je pet godina Grad Zadar proveo i/ili provodi, odnosno sudjelovao /ili sudjeluje u provedbi preko 40 projekta financiranih bespovratnim EU sredstvima, a čija ukupna vrijednost iznosi preko 180 milijuna kuna. 

'Bespovratna EU sredstva, odnosno iskorištenost raspoloživih EU sredstava jedan je od ključnih izvora financiranja gradskih investicija, te su nam pomogla da ubrzamo razvojni ciklus Grada Zadra. Dodatno, razvili smo kapacitete za provedbu EU projekata do zadovoljavajuće razine i na nama je sada da nastavimo tim tempom dalje', komentira gradonačelnik Branko Dukić.

Od kapitalnih projekata u posljednjih 5 godina završen je, tako, projekt obnove Kneževe palače, jednog od najvažnijih pojedinačnih nepokretnih kulturnih dobara koji se nalaze u staroj gradskoj jezgri. Uređen je i uspostavljen prvi coworking prostor za poduzetnike na Jadranu - Coin coworking Zadar. Dodatno, redovno svake godine iz ESF-a financiraju 40 pomoćnika u nastavi u gradskim osnovnim školamae. Uz to, ističe Dukić, Grad je sudjelovao u brojnim konzorcijima, odnosno stvorena je mreža sa brojnim EU partnerima sa kojima grad zajednički radi na problemima i inovativnim rješenjima u područjima prometa i mobilnosti, energetske učinkovitosti, kulturne baštine, zaštite okoliša, obrazovanja, poduzetništva, itd. 

'Također, niz je uspješno implementiranih  projekta prekogranične suradnje kroz koje su npr. uređen gradski park Vladimir Nazor, zamijenjena staru i neučinkovita rasvjeta novom modernom LED rasvjetom. Nadalje, u području prometa smo razvili i uveli novi model sustava dostavnih vozila u staroj jezgri Grada Zadra, itd. Implementacijom navedenih ali i brojnih drugih projekta ojačali smo kapacitete institucija, udruga i organizacija s područja grada, te smo uz pomoć EU sredstava izradili brojne studije i akcijske planove u raznim područjima javnog djelovanja. No, najvažnije od svega jest činjenica da je 2017. godina za Grad Zadar bila vrlo intenzivna u pogledu pripreme brojnih kapitalnih projekata, od čega je svako najvažnije istaknuti ITU instrument (Integrirana teritorijalna ulaganja) kojim je Grad Zadar osigurao alokaciju od 35 milijuna eura', navodi gradonačelnik.

Dodatno, 2017. je donesena odluka o financiranju i sklopljen ugovor za provedbu kapitalnog projekta ZADAR BAŠTINI – Integrirani kulturni program Grada Zadar 2020, čija ukupna vrijednost iznosi preko 66 milijuna kuna od čega je 85% bespovratnih sredstava, a kojim je osigurano financiranje obnove Providurove palače i zadarskih bedema. Isto tako u tom razdoblju Inovativni Zadar u partnerstvu sa Gradom Zadrom dobio je sredstva za modernizaciju i opremanje poduzetničkog inkubatora. 

'Do kraja programskog razdoblja ulazimo u vrlo intenzivno razdoblje provedbe ugovorenih EU projekata, budući se u ovom trenutku nalazimo u razdoblju provedbe i financiranja nekoliko ključnih strateških projekata. Rekonstrukcija monumentalnog sklopa Kneževe i Providurove palače II faza, projekt rekonstrukcije i parternog uređenja Bedema zadarskih pobuna koji su odnedavno postali spomenik nepokretne kulturne baštine pod UNESCO zaštitom, te rekonstrukcije Centra za mlade u bivšoj vojarni u ulici S. Radića čija ukupna vrijednost iznosi skoro 40 milijuna kuna, od čega je 34 milijuna osigurano kroz ITU instrument.

Radi se o projektnima koji se planiraju završiti do 2021. godine, a što će gospodarski, socijalno i društveno zasigurno pozitivno utjecati na daljnji razvoj Grada Zadra, te  građanima ponuditi uistinu kvalitetne nove gospodarske, kulturne i društvene sadržaje', ističe Dukić i zaključuje kako broj navedenih kapitalnih projekata, dinamika i složenost provedbe istih predstavlja značajne izazove i izniman angažman za kapacitete gradske uprave, a rezultati će se realno moći ocijeniti i sagledati tek nakon isteka ovog financijskog razdoblja. (gradonačelik.hr)

eu fondovi, Zadar