Zagreb: Taksisti će morat prevoziti i pse pomagače

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak su na sastanku u Gradskoj upravi dogovorili niz mjera koje će Grad poduzeti za poboljšanje kvalitete prijevoza osoba s invaliditetom.

Dogovoreno je da će se u Zagrebu uvesti pasivno noćno dežurstvo dva posebno prilagođena ZET-ova kombija za potrebe prijevoza osoba s invaliditetom, istaknula je pravobraniteljica Slonjšak nakon sastanka zatvorenog za javnost. Podsjetila je da osobe s invaliditetom dosad nisu imale mogućnosti prijevoza tijekom noći, a sada se za njih uvodi 24 satni prijevoz.

Također, promijenit će se odluka Grada Zagreba za taksi vozila, kojom će taksisti morati uz putnika prevoziti i pse pomagače, a to znači i pse za slijepe i slabovidne osobe, kao i rehabilitacijske i terapijske pse. Ta će promjena odluke biti upućena na sjednicu Gradske skupštine u travnju. Slošnjak je rekla da će tu odluku objaviti Turistička zajednica te Grad Zagreb, na svojoj web stranici i drugdje kako bi i turisti i svi koji dolaze u Zagreb bili upoznati sa tim taksi mogućnostima. 

Odlučeno je i da Grad Zagreb taksistima sufinancira prilagodbu vozila za osobe s invaliditetom, a Slošnjak je najavila da će se za taksiste provoditi i edukacije, kako bi ih se upoznalo sa specifičnostima osoba s invaliditetom koje prevoze.

Dogovoreno je da se u 142 niskopodna tramvaja ugrade pomične rampe za nesmetan ulaz osobama s invaliditetom, a Grad će u ovoj godini za potrebe prijevoza osoba s invaliditetom nabaviti četiri takozvana "Londonska automobila". Riječ je o vozilima koja imaju potpunu prilagodbu za osobe u invalidskim kolicima, za slijepe i za gluhe osobe.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna istaknula je da će se tim mjerama učiniti veliki iskorak za izjednačenje mogućnosti osoba s invaliditetom i djece s teškoćama, uvjerena da će se većina tih mjera u vrlo kratkom roku izvršiti. Napomenula je da je današnji sastanak bio jedan od onih koje kontinuirano provode u posljednja dva mjeseca, a na kojima predstavnici udruga osoba s invaliditetom i Gradske uprave zajednički dogovaraju niz mjera, jer su udruge partneri Grada.

Marica Mirić iz Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske izrazila je zadovoljstvo što se uspjelo dogovoriti ono što je sazrijevalo nekoliko godina, nakon što su uvedena posebno prilagođena vozila za osobe s invaliditetom te u promet uključena 142 niskopodna tramvaja. "Danas radimo jedan iskorak koji smo pripremali i koji će značiti za osobe s invaliditetom veliki pomak", zaključila je Mirić. (Grad Zagreb)