Zamjenik lepoglavskog gradonačelnika na seminaru o inovativnim IT rješenjima za modernu gradsku upravu

Stručni seminar radnog naziva „Hi-Tech Democrats“ okupio je proteklog vikenda na Cipru IT stručnjake, predstavnike javnog sektora, privatnih kompanija i organizacija civilnog društva iz Njemačke, Španjolske, Italije, Rumunjske, Poljske, Latvije, Estonije, Slovačke, Slovenije i Hrvatske kako bi na otvorenom forumu kroz razmjenu iskustava predstavio ideje kako se kroz primjenu novih IT rješenja za veću participaciju građana u procesima donošenja odluka može razvijati lokalna zajednica.

Naime, više je nego očito kako se danas nastavlja era demokratske isključenosti, odnosno izostanka veće participacije građana u demokratskim procesima. Europsku komisiju zabrinjava taj trend tim više jer dolazi do opadanja aktivnog građanstva; građani su sve manje skloni glasovati i uključiti se u procese donošenja odluka. Internet kao najbolji medij modernog doba pruža široki spektar mogućnosti za rješavanje ovog problema. Kroz razne žive primjere iz lokalnih sredina diljem Europe, na seminaru se moglo vidjeti par odličnih primjera koji pokazuju taj spektar alata za aktivnije lokalne zajednice

Među sudionicima seminara kao predstavnik delegacije iz Hrvatske bio je i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovačkoji nije skrivao oduševljenje prezentacijama sa seminara - I dok slušate, za naše pojmove informatizacije društva, o nekom drugom svijetu od kolega iz Estonije koji sve svoje dokumente mogu isprintati od kuće, Španjolca koji pokazuje na koji način se veliki dio Proračuna lokalne zajednice dogovara direktno s građanima, a Poljaci govore o nebrojenim projektima za razvoj tih alata koje financira EU, vidite zapravo kako sve uređenije zemlje od naše stavljaju naglasak na razvoj upravo tih jednostavnih rješenja kojima se sredine poput naše Lepoglave, gotovo samo klikom miša transformiraju u prave male aktivne gradove. Volim učiti od pametnijih od sebe, a vjerujem kako će dio naučenog biti od koristi za Lepoglavu koja može kroz modernizaciju rada gradske uprave biti još bliža građanima. 

Stručni seminar radnog naziva „Hi-Tech Democrats“ sufinanciran je sredstvima iz programa Erasmus+, a pripremila ga je organizacija „Citizens in Power“ s Cipra. (Grad Lepoglava)