Počela vježba "Cres Modex 2019"

Iskrcavanjem vatrogasaca iz desetak europskih zemalja na trajektnom pristaništu Merag jučer je na otoku Cresu započela povijesna, prva vježba gašenja šumskih požara u organizaciji Mehanizma EU za civilnu zaštitu. Oko 300 vatrogasaca postavilo je svoje baze u kampu Kovačine i na predjelu Sv. Andrej, a zatim su se u gradskoj vijećnici susreli s gradonačelnikom Kristijanom Jurjakom i drugim gradskim dužnosnicima.

U skladu s predviđenim scenarijem vježbe, gradonačelnik Jurjako pozvao je europske snage u pomoć jer lokalni vatrogasci, kao i oni iz regije, nisu uspijevali staviti pod nadzor požare na otoku.

"Dobrodošli i veliko hvala što ste se odazvali našem apelu za pomoć. Proteklih pet dana na Cresu imamo brojne požare koji ugrožavaju naša sela, poljoprivredu i stočarstvo. Stanovnici su zabrinuti za svoju imovinu i živote. Svi naši lokalni vatrogasci, uključujući brojne građane koji su im se priključili u gašenju požara već su iscrpljeni. U pomoć su nam došli i vatrogasci s kopna, ali zbog brojnih požara duž obale Jadrana ne možemo računati na dodatne snage s nacionalne razine. Od jučer ujutro u pomoć su nam pristigli slovenski vatrogasci koji su tijekom jučerašnjeg dana i danas ujutro obavili sjajan posao i obranili dva sela. Računamo na vas i vjerujemo da ćete napraviti sve što je u vašoj moći do nam pomognete u ovom, za nas katastrofalnom požaru koji ugrožava živote građana i ekonomiju našeg otoka", rekao je na početku Jurjako, nakon čega su predstavnici pojedinih nacionalnih vatrogasnih zajednica predstavili module s kojima su došli na Cres.

Nikola Tramontana iz županijske vatrogasne zajednice objasnio je posebnosti otoka Cresa koje mogu utjecati na borbu s vatrenom stihijom. U večernjim satima vatrogasci su se uputili prema lokacijama na otoku gdje je, prema scenariju, izbio požar. U vježbi su angažirane sve snage Dobrovoljnog vatrogasnog društva, a pri podjeli hrane hrvatskim vatrogascima pomažu volonterke creskog Crvenog križa.

Podsjetimo, vatrogasna vježba održavat će se ukupno 52 sata bez prestanka, a sudjelovat će oko 300 vatrogasaca iz nekoliko europskih zemalja te više od stotinu vozila s hrvatskim i talijanskim kanaderima. Cilj ove vježbe, koja se održava u sklopu aktivnosti Mehanizma civilne zaštite EU, je poboljšanje suradnje zemalja članica EU u slučaju intervencija za vrijeme prirodnih katastrofa.(Grad Cres)