Zaprešić dobio EU sredstva za energetsku obnovu OŠ Ljudevita Gaja

Gradonačelnik Željko Turk potpisao je u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt energetske obnove zgrade Osnovne škole Ljudevita Gaja.

Podsjećamo, projektni prijedlog Grada Zaprešića za energetsku obnovu škole uspješno je prošao postupak dodjele bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj kojeg je, u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, proveo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u okviru Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.'.

Procijenjena vrijednost radova energetske obnove iznosi oko 6,8 milijuna kuna, a Fond je Gradu za sufinanciranje odobrio sredstva u 50%-tnom iznosu, odnosno, 3,4 milijuna. Ostatak će podmiriti Grad Zaprešić iz proračunskih sredstava namijenjenih za održavanje odgojno obrazovnih ustanova.

Početak provedbe projekta predviđen je u prosincu, a radovi se odnose na novu fasadu i zamjenu dijela vanjske stolarije. Ravni krov dobit će novu toplinsku izolaciju i hidroizolaciju, a dio kosog krova limeni pokrov. U postojećoj kotlovnici zamijenit će se kotao, kako bi se poboljšala energetska svojstva, dok će se rasvjeta zamijeniti novom LED rasvjetom.

Rezultat ovog projekta bit će energetski obnovljena zgrada s certifikatom B razreda, smanjene potrošnje energije za grijanje i hlađenje za čak 68% na godišnjoj razini. (Grad Zaprešić)