Zaprešić: Dogovoreno otvaranje logopedske ambulante

S obzirom na nezadovoljavajuću razinu stručne pomoći koja je dostupna djeci s poteškoćama u govorno jezičnom razvoju, Grad Zaprešić pokrenuo je inicijativu za otvaranje logopedske ambulante u Zaprešiću koja bi djelovala neovisno o predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama. Naime, podaci prikupljeni od stručnih suradnika zaposlenih u dječjim vrtićima i osnovnim školama kojima je osnivač Grad Zaprešić, pokazali su da je u logopedske tretmane koje te ustanove pružaju uključena tek trećina od ukupnog broja djece kojoj su tretmani potrebni.

Stoga je Grad Zaprešić dogovorio s Poliklinikom za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG otvaranje logopedske ambulante u sustavu zdravstvene skrbi koja će tako, osim djeci i mladima, biti dostupna i odraslim osobama. S radom će započeti već 1. listopada, a smjestit će se u Zdravstvenom centru Zaprešić Sjever, u kojem će Grad Zaprešić osigurati prostor i nabaviti dva elektroakustička aparata za individualnu korekciju govornih poremećaja, dok će dva logopeda zaposliti Poliklinika Suvag. U opremanje ambulante uključila se i Zagrebačka banka koja će, iznosom od 12.500,00 kuna, sufinancirati kupnju potrebne elektroakustične opreme.

Inače, logopedinje u dječjim vrtićima provode vježbe sa svakim djetetom jednom tjedno u trajanju od 30 minuta, a optimalno bi bilo 2 puta tjedno.  Nadalje, kako bi uključile što veći broj djece u tretmane, često rade s dvoje djece u istom terminu, no čak ni to nije dovoljno za obuhvat ukupnog broja djece kojoj je potreban logopedski tretman. Više od 100 djece s područja Grada Zaprešića uključeno je u logopedske tretmane zdravstvenih ustanova izvan Zaprešića, a zbog dugih lista čekanja, i u privatne logopedske tretmane koji se naplaćuju. (Grad Zaprešić)