Zaprešić: Svih 4380 svjetiljki zamijenit će LED rasvjeta, energetska ušteda 80 posto

Odlukom Gradskog vijeća Grada Zaprešića pokrenut je projekt NEWLIGHT koji se odnosi na rekonstrukciju, modernizaciju i upravljanje sustavom javne rasvjete Grada Zaprešića, a nakon provedenog postupka javne nabave, kao ekonomski najprihvatljivija, odabrana je ponuda tvrtke HEP ESCO d.o.o.

Grad Zaprešić i HEP ESCO d.o.o. tako su sklopili ugovor o provedbi projekta kroz koji će se sve postojeće svjetiljke na području grada Zaprešića i pripadajućih mu naselja, njih 4380, zamijeniti LED rasvjetom, a potencijal ostvarenja energetskih ušteda modernizacijom sustava iznosi čak 80% u odnosu na trenutnu godišnju potrošnju.

Hrvoje Hucika, direktor sektora za pripremu i provedbu ESCO projekata, pojasnio je kako će teći postupak provedbe projekta: 'Naredna tri mjeseca predviđena su za projektiranje, nakon čega će uslijediti razdoblje od 6 mjeseci za izvođenje samih radova. To znači da će grad Zaprešić početkom sljedeće godine imati potpuno novu rasvjetu koja će biti energetski učinkovita. Projekt će se provoditi postepeno u dogovoru s Gradom i drugim nadležnim institucijama, s obzirom da se uglavnom radi o prometnicama gdje će biti potrebno uspostaviti posebne regulacije prometa.'

Direktor tvrtke HEP ESCO, Željko Jelačić, zahvalio je u ime cijele HEP grupacije na ukazanom povjerenju te čestitao Gradu Zaprešiću na ovom važnom projektu kojim dokazuje jasan strateški smjer prema održivom razvoju, kao i brigu za okoliš. Naglasio je i da je projekt je u potpunosti usklađen s novim Zakonom o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja koji je stupio na snagu 1. travnja. 'Sve jedinice lokalne samouprave dužne su uskladiti postojeću rasvjetu u skladu s odredbama Zakona u roku od 12 godina, a Zaprešić je među prvima koji će tu obvezu ispoštovati, i to već za 9 mjeseci!' – rekao je Jelačić.

Projekt NEWLIGHT, čija je ukupna vrijednost oko 15 milijuna kuna, financirat će se prema modelu Ugovora o energetskom učinku (EPC) kojeg je osnovni princip otplata investicije kroz uštede. Ovakav model uključuje projektiranje, financiranje, rekonstrukciju i modernizaciju te otklanjanje grešaka ili kvarova kroz 10 godina koliko traje vrijeme ugovornog odnosa, pa od Grada Zaprešića kao korisnika ne zahtijeva dodatna financijska ulaganja.

'Važno je naglasiti da je riječ o zaista velikoj uštedi, ali i da ispunjavamo obveze Europske unije koje nalažu smanjenje svjetlosnog onečišćenja te ukupne potrošnje energije. Vjerujem da kao grad možemo poslužiti kao dobar primjer kada je riječ o provođenju mjera energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, a ovo je još jedan vrijedan projekt koji to i dokazuje' – zaključio je gradonačelnik Željko Turk. (Grad Zaprešić)