Zaprešić: S radom počela Logopedska ambulanta

U zaprešićkom Zdravstvenom centru Sjever u utorak je s radom započela Logopedska ambulanta koja će djelovati neovisno o predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama, a osim djeci i mladima, biti će dostupna i odraslim osobama.

Otvaranje ambulante inicirao je Grad Zaprešić, nezadovoljan razinom stručne pomoći koja je u Zaprešiću bila dostupna djeci s poteškoćama u govornom jezičnom razvoju. Naime, podaci prikupljeni od stručnih suradnika zaposlenih u dječjim vrtićima i osnovnim školama kojima je osnivač Grad Zaprešić, pokazali su da je u logopedske tretmane koje te ustanove pružaju uključena tek trećina od ukupnog broja djece kojoj su tretmani potrebni. Grad je stoga s Poliklinikom SUVAG dogovorio otvaranje posebne ambulante za koju je osigurao prostor i potrebnu elektroakustičnu opremu, dok je SUVAG osigurao stručnjake.

'Danas smo svjedoci da je porast govorno-jezične patologije, nažalost, značajan, a kako zaprešićkoj ispostavi Doma zdravlja Zagrebačke županije gravitiraju i stanovnici sedam susjednih općina, procjenjuje se da je na području zaprešićkog kraja preko 300 djece kojoj je potrebna logopedska terapija, a nisu uključena niti u jedan oblik logopedskog tretmana. Stoga je otvaranje logopedske ambulante postalo neophodno, čime želimo pokazati da nam je stalo. Zahvaljujem Poliklinici SUVAG i prijatelju Grada Zaprešića, zagrebačkom gradonačelniku, gospodinu Milanu Bandiću, što su prepoznali našu inicijativu i u vrlo kratkom vremenu nam pomogli realizirati je. Danas sam izrazito sretan što je u našem mladom i rastućem gradu dostupna nova zdravstvena usluga, prvenstveno zbog povelikog broja djece i odraslih kojima je potrebna, a onda i zbog samog poboljšanja zdravstvenog standarda, što moji sugrađani i zaslužuju', kazao je gradonačelnik Željko Turk.

U opremanje ambulante uključila se i Zagrebačka banka koja je iznosom od 12.500 kuna sufinancirala kupnju elektroakustične opreme.

Inače, logopedi u dječjim vrtićima provode vježbe sa svakim djetetom jednom tjedno u trajanju od 30 minuta, a optimalno bi bilo 2 puta tjedno. Nadalje, kako bi uključile što veći broj djece u tretmane, često rade s dvoje djece u istom terminu, no čak ni to nije dovoljno za obuhvat ukupnog broja djece kojoj je potreban logopedski tretman. Kolika je bila potreba za otvaranjem ambulante najbolje ilustrira podatak da je više od 100 djece s područja Grada Zaprešića uključeno u logopedske tretmane zdravstvenih ustanova izvan Zaprešića, a zbog dugih lista čekanja, i u privatne logopedske tretmane koji se naplaćuju. (gradonačelnik.hr)